Livre
Néerlandais

Rakker en ik

Martina De Ridder (auteur), Jan De Kinder (dessinateur)
Karo (11) is erg verlegen. Aan haar ouders heeft ze niet veel, want die werken altijd. Maar dan mag ze een poosje zorgen voor een klein hondje. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Rakker en ik / Martina de Ridder ; tek. Jan de Kinder
Auteur
Martina De Ridder
Dessinateur
Jan De Kinder
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2000
86 p. : ill.
ISBN
90-6822-764-5

Commentaires

Karo is geen uitblinker, tot grote frustratie van haar moeder. Ze zet Karo voortdurend onder druk, maar houdt zich verder vanwege haar drukke loopbaan weinig met haar dochter bezig. Karo gaat vaak naar haar oom en zijn vriendin. En als die een hond nemen is ze al helemaal niet meer weg te slaan. Karo mag mee naar de hondenschool en vervangt haar oom daar als die verhinderd is. Karo doet haar best om de hond te trainen, en dat blijkt bij een africhtingswedstrijd.
Dit is een vrij traditioneel en voorspelbaar verhaal over de vriendschap tussen mens en dier. Natuurlijk wint de onzekere Karo een loopwedstrijd niet, maar de hondenwedstrijd wel, want daarvoor is ze gemotiveerd. De karaktertekeningen zijn nogal ongenuanceerd. De moeder van Karo is de stereotiepe carrièrevrouw. Oom is de lieve kinderloze kleuterleider die met zijn hippe vriendin het hart van een kind gemakkelijk kan stelen. Enige relativerende humor heb ik niet meteen gevonden. Het geheel is wel vlot en helder geschreven en…Lire la suite
Het 11-jarige meisje Karo krijgt alleen aandacht van haar moeder als ze iets presteert. Haar moeder heeft het altijd druk met haar baan als boekhouder en haar vader is veelal op zakenreis. Dankzij de tijdelijk zorg voor de puppy, Rakker, van een oom overwint Karo haar angsten en verlegenheid. Goed opgebouwd, chronologisch verteld ik-verhaal, dat zeer eigentijds en herkenbaar is. Attractieve omslagschildering in kleur van Karo en Rakker op nummer 1 van het winnaarspodium. De kleine tekeningen in inkt en grijze waterverf zijn vlot neergezet; jammer dat de tekeningen soms niet kloppen met de tekst. Zo heeft moeder volgens de tekst op p. 5 een beige mantelpakje en een beige speld in het haar. Terwijl ze op p. 7 staat afgebeeld met kortgeknipt haar en een jurk. Toch een verzorgde uitgave voor kinderen vanaf ca. 9 jaar, onder wie veel dierenliefhebbers zijn.