Livre
Néerlandais

Watson, of Hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis

Martha Heesen (auteur), Wim Hofman (dessinateur)

Watson, of Hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis

Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Carl (ik-figuur) is tien jaar en uitvinder. Hij bedenkt voor ieder probleem een oplossing, ook als de opa van zijn vriendinnetje Veerke last heeft van muizen. Helaas verdwijnt zo de lievelingsmuis van Veerke. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Uitvindingen
Titre
Watson, of Hoe je een meisje verovert met 23 uitvindingen en 1 muis
Auteur
Martha Heesen
Dessinateur
Wim Hofman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2008
86 p. : ill.
ISBN
9789045105819

Commentaires

In het recente werk van Martha Heesen krijgen jonge kinderen het woord. Ze zijn net zo hartveroverend als de tieners uit vroegere verhalen. Klaar (Maandag heeft vleugels, De Leeswelp 2005, p. 271), Nene (Wolf, De Leeswelp 2006, p. 26) en Carl (Watson) zijn acht, negen en tien. Ze zijn spontaan, maar niet helemaal zorgeloos. Het tobberige ligt op de loer. In Watson wordt dit tobben letterlijk en figuurlijk in muizenissen omgezet.

Carl heeft alle reden om te tobben. Als uitvinder wil hij iedereen behulpzaam zijn. Wim Hofman tekent met zichtbaar plezier zijn invallen na: een boekenstandaard met automatische bladzijde-omslaander en een vieze-sokken-opraper voor zijn moeder, een huishoudrobot en een vredelievende muizenval voor een slodderige opa. Met de muizenval haalt hij de woede van zijn buurmeisje Veerke op zijn hals. Hoe dat komt en waarom Veerke niet meer met hem praat, vertelt Carl ons nauwgezet in de eerste helft van het boek. Zijn…Lire la suite
Carl (ik-figuur) is tien jaar en uitvinder. Hij bedenkt voor ieder probleem een oplossing, ook als de opa van zijn vriendinnetje Veerke last heeft van muizen. Helaas verdwijnt zo de lievelingsmuis van Veerke en daarmee hun vriendschap. Kan Carl ook dit probleem oplossen? Het verhaal is geschreven in veertien korte en overzichtelijke hoofdstukken, in een vlotte stijl zonder al te lange zinnen of moeilijke woorden. De zwart-witpentekeningen van auteur/illustrator Wim Hofman variëren in grootte en geven een mooi gedetailleerd en aanvullend beeld van het verhaal, vooral van de muizen en alle uitvindingen. Een humoristisch verhaal voor kinderen vanaf ca. 8 jaar. Van de auteur verscheen eerder 'Wolf'* waarvoor ze een Vlag & Wimpel kreeg van de Griffeljury 2007.

Watson

Carl van tien is een uitvinder in hart en nieren. In gedachten en op papier zet hij de wonderlijkste apparaten ineen, die het leven veel aangenamer en comfortabeler moeten maken, zoals een automatische bladzijde-omslaander voor zijn leesgrage mama en een keukenopruimer voor papa. Hij vertelt zelf hoe zijn uitvindersmanie zijn innige vriendschap met Veerke, zijn buurmeisje, kapot dreigde te maken. Centraal hierbij staat de muis Watson. Om Veerkes opa van de muizenplaag in zijn huis af te helpen bouwden Carl en opa immers een ingenieus systeem met een kooi op zolder en buizen door het hele huis, die de muizen in de val en naar buiten leidden. Het werkte wonderwel, maar ook Watson, Veerkes troetelmuis, kwam er per ongeluk in terecht. De muis overleefde de vrieskou buiten niet en nu wil Veerke niet meer met Carl praten. Zijn 'heroveringstactiek' bestaat eruit haar te bestoken met 23 aantrekkelijke uitvindingen - op papier weliswaar - in haar brievenbus. Maar dat is niet genoeg. Een nieuwe…Lire la suite