Livre
Néerlandais

Orgelman : Felix Nussbaum : een schildersleven

Mark Schaevers (auteur)

Orgelman : Felix Nussbaum : een schildersleven

Overzicht in woord en beeld van leven en werk van de Joods-Duitse schilder (1904-1944).
Titre
Orgelman : Felix Nussbaum : een schildersleven
Auteur
Mark Schaevers
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
455 p. : ill.
ISBN
9789023488279 (paperback)

Commentaires

Wie vangt de Gouden Boekenuil?

Volgt Joost de Vries zichzelf morgenavond in de Brusselse KVS op als laureaat van de Gouden Boekenuil? Mag de jarige Jeroen Brouwers zich kronen met een derde Uil? Of gaan biograaf Mark Schaevers of debutante Niña Weijers met de 25.000 euro lopen?

Jeroen Brouwers,Het hout (Atlas Contact)

Barok ronkend proza

Niet enkel qua vergaarde jubel steekt Jeroen Brouwers met kop en schouders boven zijn collega's uit. Ook de omvang van zijn doortimmerd rijke oeuvre én zijn leeftijd maken hem bijna incontournable voor een derde Gouden Uil. Met grote unanimiteit stortte de verzamelde kritiek vier of vijf sterren uit over zijn kostschoolroman Het hout. De felheid van deze uitmuntend gecomponeerde roman, waarin het sadisme en het seksueel misbruik door de gluiperige kloosterorde onder de mat worden geschoven, zindert lang na. De jury: "Nooit eerder diende zijn barok ronkende proza, dooraderd met onder meer de katholieke retoriek, beter het opzet van een roman."

Laudatio's, lauwerkransen en huldigingen: Brouwers heeft er de laatste weken karrenvrachten van ontvangen. Met de vingers in de neus is hij de meest logische en soevereine winnaar. Maar een aantal elementen zorgt voor obstakels. Gedoodverfde laureaten winnen zelden…Lire la suite

Doorbreek het GLAZEN PLAFOND!

Op 30 april wordt de Gouden Boekenuil toegekend, op 11 mei de Libris Literatuurprijs. Nog nooit ging de Gouden Boekenuil naar een vrouw; de Librisprijs slechts twee keer. Er is vandaag een Welle van jonge schrijfsters. Lukt het deze keer wel?

De jury van de Librisprijs 2015 heeft haar rapport aangegrepen om een State of the Union over het boekenvak te maken. De val van boekhandelketen Polare, de 'ontlezing' en de digitalisering worden aan de debetkant gezet; aan de creditkant zorgen meer mediabelangstelling, stabilisering van de boekhandel en een hernieuwde belangstelling voor het papieren boek voor het broodnodige evenwicht, aldus de jury. Misschien omdat een juryrapport toch eigenlijk over de stand van zaken in de literatuur moet gaan eindigt het met het inzicht dat de literaire oogst van 2014 wemelt van de 'jonge vrouwen die alle ramen en deuren opengooien en de wereld onverschrokken tegemoet treden'. De 'literaire toekomst van Nederland'(sic, hoewel ook Vlaamse auteurs naar de prijs meedingen, red.) zal 'vrouwelijk' zijn, meent de jury.

Een opmerkelijke conclusie die opzettelijk afstand neemt van de traditie van de Librisprijs. Want de prijs die dit jaar voor de 22ste keer wordt uitgereikt ging slechts twee ke…Lire la suite

Felix Nussbaum (1904-1944) is een lang vergeten en nu herontdekte schilder. Als Duitse jood bracht hij de jaren ‘30 door in ballingschap, meest in Oostende. Daar maakte hij zijn licht bizarre, fantasievolle schilderijen in een geheel eigen, herkenbare stijl, die het midden houdt tussen expressionisme en magisch realisme. Aanvankelijk zijn dat vaak landschappen, maar steeds meer worden het onheilspellende taferelen met een bittere symboliek. Na de oorlog, die hij niet overleefde, verdween zijn werk in de vergetelheid tot het rond 2000 werd herontdekt. Mark Schaevers schrijft een fascinerende biografie over het leven en de herontdekking van deze “zwervende orgelman” die nu als een van de belangrijkste Duitse joodse schilders beschouwd wordt. Het boek is geïllustreerd met foto’s en kleurenafbeeldingen van een deel van zijn schilderijen.