Livre
Néerlandais

Mijn opa en ik en het varken oma

Marjolijn Hof (auteur), Judith Ten Bosch (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Genre:
Over de avonturen die een meisje samen met haar opa beleeft. De hilarische gebeurtenissen volgen mekaar op. Een fantasierijk boek over de liefde tussen grootvader en kleindochter.Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.
Titre
Mijn opa en ik en het varken oma
Auteur
Marjolijn Hof
Dessinateur
Judith Ten Bosch
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2011
101 p. : ill.
ISBN
9789045111889 (hardback)

Commentaires

Een fantastische alliantie

Er zijn veel kinderboeken waarin kinderen en oudere mensen een bijzondere band hebben en als het ware een alliantie vormen tegen het jachtige leven van de generaties die tussen hen in liggen. De boeken rond Madelief en Polleke van Guus Kuijer liggen als voorbeeld voor de hand, maar ook in de Britse klassiekers van Lucy Boston (De kinderen van Groenowa) en Philippa Pearce (Toms nachtelijke avontuur) zie je een bijzondere band tussen een kind en een bejaard personage. Grootouders zijn daarnaast de held(inn)en van veel prentenboeken en voorleesboeken voor jonge kinderen. In tegenstelling tot de generatie van de ouders hebben zij tijd voor hun kleinkinderen: tijd om in de natuur te trekken, samen het huishouden te doen, te spelen en — niet het minst — verhalen te vertellen. Weinig grootouders komen daarbij echter zo scherp uit de verf als de opa in dit boek van Marjolijn Hof.
Met Mijn opa en ik en het varken Oma kaapt Marjoli…Lire la suite
Logeren bij opa is altijd bijzonder: hij bakt zo veel pannenkoeken dat hij een varken nodig heeft om de restjes op te eten! Het varken heet Oma, want 'Een oma kunnen we wel gebruiken.' Een klein wereldje, alleen bevolkt door opa, Oma en de naamloze ik-vertelster; plaats- en tijdsbepaling ontbreken. De rollen lijken soms omgedraaid, het meisje tempert haar impulsieve opa: 'Zo', zei ik, 'tijd om te stoppen. We gaan naar huis.' Zelfs het feit dat opa twee nachten op het dak zit, omdat hij er niet af durft, past in de context. De ongerijmde, absurde fantasie wordt weerspiegeld in de geestige zwarte tekeningen met dikke lijnen, vreemde verhoudingen en perspectieven. Herhalingen passen in het magische denken. Korte, staccato zinnen in tekstblokken; ruime lay-out. Schutbladen met moddervlekken, op het roze voorplat de hoofdpersonen in kleur. Auteur Marjolijn Hof ontving een Gouden Griffel en een Gouden Uil voor 'Een kleine kans' (2007). Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Mijn opa en ik en het varken Oma

Logeren bij opa is altijd een belevenis voor de ik-figuur, zijn kleindochter. Opa is bijvoorbeeld dol op pannenkoeken bakken. Hij is er zelfs verslaafd aan want als hij eenmaal begint, kan hij niet meer stoppen. Gevolg: een gigantisch pannenkoekenoverschot. Geeft niet, zegt opa, we gaan uitdelen. Ze geven aan de vogels en alle dieren die ze tegenkomen maar het duurt lang eer een kruiwagen vol pannenkoeken leeg is! Op de boerderij van de buren kan opa al zijn pannenkoeken kwijt en hij krijgt er de oplossing voor het pannenkoekenprobleem bij: een varken. Dat varken moet natuurlijk een naam hebben. Niet Bolle of Slobber maar Oma, stelt de ik-figuur voor, want: Een oma kunnen we goed gebruiken. En zo doet het varken Oma haar intrede in het verhaal.
Het boek bestaat uit losse verhaaltjes over verschillende logeerpartijen, want bij zo'n leuke opa kom je natuurlijk graag terug. De verhalen zijn meestal grappig, soms ook heel teder. Al speelt het varken Oma een prominente rol, zoals ook…Lire la suite