Livre
Néerlandais

Tram BXL

Marjolein Pottie (auteur)
Titre
Tram BXL
Auteur
Marjolein Pottie
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2010
[28] p. : ill.
Note
Een IBBY silent book
ISBN
9789020989120 (hardback)

Commentaires

Net als Tom Schamp in Otto in de stad (2008) brengt Marjolein Pottie een ode aan Brussel in een kijk- en zoekboek. In Tram BXL wordt Brussel expliciet geïdentificeerd: 'BXL' staat er naast de titel op het voorplat en de titelpagina, en op elke zoekplaat geeft een tweetalig bordje telkens de Brusselse locatie in kwestie aan. Zo gaat de tram van de Heizel naar Turn & Taxis, IJzer (Koekelberg), Klein Kasteeltje, Beurs, Lemonnier, Zuid, Marollen, Jubelpark en het Zoniënwoud. De locaties worden opgeroepen aan de hand van het bekendste gebouw en andere kenmerken, maar enkele keren wordt de omgeving erg naar de achtergrond verdrongen om de tram voorrang te geven. Vreemd is wel dat je nergens tramsporen ziet. Op die tram stappen passagiers voortdurend op en af: Japanse toeristen, circusartiesten bij Turn & Taxis, een multicultureel gezelschap aan het Klein Kasteeltje, de Zuidmarkt en de Marollen. Enkelen blijven langer zitten: een valsspelende loper die in het Jubelpark de wedst…Lire la suite
Groot, vierkant, tekstloos prentenboek met stevige kartonnen bladzijden met twee afgeronde hoeken (het omslag heeft geen afgeronde hoeken) over een tramrit in Brussel. Bij iedere halte is veel te zien en te ontdekken op de prenten. De vrolijke tekeningen vullen beide nevenpagina's. Ze zijn opgezet in zwarte lijnen en met felle kleuren ingevuld. Het boek begint met zestien zoekvragen die de lezer triggeren om goed te kijken en te zoeken. Op de achterste schutbladen staan abonnementskaartjes voorzien van pasfoto en naam van tramreizigers. Op de voor- en achterkant staat een doorlopende felgekleurde tekening van de tram. Via een uitsparingsraampje voorop kun je in de tram kijken. Uitdagend kijk-, zoek- en bespreekboek voor kleuters. Ook kinderen uit de doelgroep die buiten Brussel wonen en/of niet bekend zijn met de tram zullen plezier aan deze uitgave beleven. Vanaf ca. 3 jaar.

Tram BXL

In dit kleurrijke zoekboek word je meegenomen voor een tramrit doorheen Brussel. Je ontdekt er tal van leuke plaatsen. Zo zoeft de tram voorbij de Heizel, het Klein Kasteeltje, de Marollen, het Zoniënwoud … Maar voor een kleuter die deze stad niet kent, is het gewoon een leuk zoekboek waar veel te beleven valt.
Aan elke halte stappen nieuwe personages op en af. In de tram zelf valt er ook heel wat te beleven. Zo zie je bijvoorbeeld een sportieve man de tram opstappen en plaats nemen. Maar wanneer dan een oudere dame op de tram geen plaats vindt, blijft onze ‘sportieve’ jongen gewoon zitten. Wanneer ze aan het stadion aankomen, sprint onze ‘sportieve’ jongen eruit om zo als eerste de finish van een loopwedstrijd te bereiken. Zo kan je wel een aantal figuren volgen doorheen dit zoekboek. Stof om over na te denken en om over te discussiëren met de kleuters ontbreekt hier duidelijk niet!
Aan het begin van het boek krijg je ook nog enkele zoekopdrachten die je alvast op weg kun…Lire la suite