Livre
Néerlandais

Thomas en de kerstkarper

Autre titre De kerstkarper

Marit Törnqvist (dessinateur), Rita Verschuur (auteur)

Thomas en de kerstkarper

Autre titre De kerstkarper

Public cible:
3-5 ans et plus
Dit jaar viert Thomas Kerstmis met zijn grootvader in Praag. In Tsjechië eten de mensen met Kerstmis een karper. Maar Thomas laat Peppo de karper liever in bad zwemmen. Prentvertelling met sfeervolle aquarellen. Vanaf ca. 5 jaar.
Extra subject
KER, prentenboeken
Titre
Thomas en de kerstkarper
Autre titre
De kerstkarper
Dessinateur
Marit Törnqvist
Auteur
Rita Verschuur
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Julkarpen
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2016
[30] p. : ill.
ISBN
9789045119755 (hardback)

Commentaires

Herdruk van een bijzonder kerstverhaal dat oorspronkelijk uit 1989 dateert en nog niets aan waarde heeft ingeboet. Het verhaal speelt in Praag, waar niet kalkoen of gourmet, maar karper op het kerstmenu prijkt. Thomas, die bij zijn opa logeert, heeft moeite met de gedachte dat hij de prachtige karper die hij op opa's verzoek kocht, op moet eten. Opa begrijpt dat en komt met een verrassende oplossing. De sfeervolle, nostalgische aquarellen volgen het verhaal maar bieden ook meer: ze tonen subtiel de emoties. Vooral de prent waarop de treurende Thomas wacht op de resultaten van opa's gekokkerel is goed getroffen. De naam van de schrijfster, die inmiddels al jaren onder haar meisjesnaam publiceert, is onveranderd, net als de tekst. Een terechte herdruk van een 'klassiek' kerstverhaal. Vanaf ca. 5 jaar.

Thomas en de kerstkarper

Dit is een herdruk van het aandoenlijke verhaal dat Rita Verschuur en haar dochter Marit Törnqvist in 1989 schreven over een grootvader die met zijn kleinzoon Kerstmis viert in Praag. In Praag, zo leren we, staat er traditiegetrouw met kerst karper op het menu. Kleinzoon Thomas mag de karper zelf uitkiezen, maar hij raakt erg gehecht aan het visje en gruwelt van de gedachte dat de karper dood moet. Gelukkig kan Thomas rekenen op zijn sympathieke grootvader en eindigt dit verhaal met een liefdevolle moraal. De relatie tussen kleinzoon en grootvader wordt gemoedelijk en herkenbaar weergegeven.Dat zowel de auteur als de illustrator geraakt zijn door Praag is duidelijk, de stadssfeer is voelbaar in het verhaal en zichtbaar in de tekeningen. Ook al zijn de prenten onveranderd gebleven sinds 1989, ze kunnen in deze tijdsgeest nog goed mee. Ze geven een beeld van de cultuur en de samenleving in de stad. Mensen die Praag bezochten zullen zeker bepaalde bruggen en gebouwe…Lire la suite