Livre
Néerlandais

Voor uw liefde : roman

Mario Vargas Llosa (auteur), Arie Van der Wal (traducteur)
Een rijke industrieel in Peru raakt in een sekschandaal verwikkeld, terwijl zijn vrouw een relatie begint met de vrouw van zijn beste vriend; dit alles speelt met op de achtergrond de terreur die heerste onder president Fujimori in de jaren '90.
Titre
Voor uw liefde : roman
Auteur
Mario Vargas Llosa
Traducteur
Arie Van der Wal
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Cinco esquinas
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, © 2017
237 p.
ISBN
9789029092050 (hardback)

Commentaires

Seks, macht en misère

Met Voor uw liefde, een schets van de Peruaanse samenleving in de late Fujimori-jaren, heeft Mario Vargas Llosa geen nieuw meesterwerk geschreven, wel een roman die onderhoudt.

Als Mario Vargas Llosa een nieuwe roman uitbrengt, en als die een jaar later ook in Nederlandse vertaling verschijnt, dan is dat een literaire en commerciële gebeurtenis - noblesse oblige. Vargas Llosa (81) heeft in 2010 niet alleen de Nobelprijs literatuur gewonnen, hij is ook de ultieme vertegenwoordiger van een generatie die Latijns-Amerika op de kaart der letteren gezet heeft: die van zijn aartsrivaal García Márquez uiteraard, van Carlos Fuentes, van Julio Cortázar, enzovoort.

Vóór alles is Vargas Llosa natuurlijk de schepper van een indrukwekkend oeuvre, dat zes decennia en een tiental klassiekers omspant, waaronder De stad en de honden (1963), Het groene huis (1966), Gesprek in de kathedraal (1969), De oorlog van het einde van de wereld (1981) en Het feest van de bok (1996).

Dat maakt dat Voor uw liefde, zoals Vargas Llosa's jongste werk heet, minder gemeten wordt aan de intrinsieke kwaliteiten ervan dan aan het feit…Lire la suite

Schuttingtaal en blote vrouwen

Roman. Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa neemt in Voor uw liefde wraak op de sensatiepers. Tot zijn meesterwerken behoort de roman niet.

Mario Vargas Llosa (81) staat op gespannen voet met de media. Als we de Peruaanse Nobelprijswinnaar mogen geloven, is de journalistiek verworden tot infotainment, tiert de sensatiezucht welig en zijn het gouden tijden voor de roddelpers, die inspeelt op de onderbuikgevoelens van het plebs. De auteur kan ervan meespreken. Sinds hij zijn wettige echtgenote aan de kant schoof voor de Spaanse celebrity Isabel Preysler, ongekroonde koningin van de boulevardbladen, is zijn privéleven nauwelijks nog privé te noemen. In zijn jongste roman neemt de moegetergde schrijver wraak voor het ongerief dat de paparazzi hem de voorbije jaren hebben aangedaan.

Ondanks de knullige Nederlandse titel is Voor uw liefde geen romantische liefdesgeschiedenis, maar een politieke thriller met een fors erotisch gehalte. In het Spaans heet het boek Cinco esquinas, naar de beruchte gelijknamige wijk in Lima. Vargas ­Llosa woont al tijden in Spanje, maar ke…Lire la suite

In het Peru van de jaren negentig dat gebukt gaat onder de terreur van Het Lichtend Pad, hebben twee rijke echtgenotes, Marisa en Chabela, een lesbische affaire. Hun idylle wordt snel verstoord als blijkt dat Marisa's man Enrique heeft deelgenomen aan een orgie. De hoofdredacteur van een schandaalblad heeft er foto's van en chanteert Enrique. Topadvocaat Luciano, Chabela's echtgenoot, springt in de bres voor zijn beste vriend. Het blad publiceert echter de foto's. Dan wordt de hoofdredacteur vermoord. De Peruaanse Nobelprijswinnaar (1936) heeft enkele meesterwerken op zijn naam staan maar deze trage, verwarde en wat ongeïnspireerde politieke thriller hoort daar niet bij. De auteur zet zijn bekende literaire thema - geweld en machtsmisbruik in een dictatuur - ditmaal flauw in de verf.

À propos de Mario Vargas Llosa