Livre
Néerlandais

De woorden van zijn vingers

Marian De Smet (auteur)

De woorden van zijn vingers

Dans la série:
Public cible:
15 ans et plus
De Belgische studenten Clara en Rembrandt krijgen een relatie. Rembrandt leeft, mede vanwege zijn doofheid, in een isolement. Clara doet veel moeite om hem daar uit te halen. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
De woorden van zijn vingers
Auteur
Marian De Smet
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2008
256 p.
ISBN
9789044809534

Commentaires

In de reeks 'Clavis Levensecht' zijn recent een aantal adolescentenromans verschenen die op een literair hoogstaande manier en zonder een allesoverheersende boodschap het relaas doen van personages die 'levensecht' zijn. Boeken als Het elfenkind van Sonya Hartnett (Clavis, 2008) en Alleen op zee van Michael Morpurgo (De Leeswelp 2008, p. 310) hebben een weinig dankbare thematiek die inleving niet direct eenvoudig maakt, maar zijn desondanks heel geloofwaardig.
De woorden van zijn vingers hoort niet thuis in dat rijtje. Het lijkt wel alsof Marian De Smet de grenzen van de geloofwaardigheid wilde aftasten door haar hoofdpersonage met zoveel mogelijk problemen op te zadelen. In een reeks flashbacks zien we hoe Rembrandt voor het ongeluk geboren lijkt te zijn. Zijn moeder is 17 wanneer ze zwanger wordt van een Nederlander, die ze daarna voorgoed uit haar leven bant. De jongen groeit samen met zijn depressieve moeder op in een caravan, wordt op school…Lire la suite
Clara en Rembrandt, studenten in de Belgische universiteitsstad Leuven, krijgen een niet gemakkelijke liefdesrelatie met elkaar. Rembrandt leeft namelijk nogal in een isolement waaruit Clara hem maar met moeite kan halen. Dat isolement is ontstaan in zijn jeugd. Hij is opgegroeid in betrekkelijke armoede, zonder vader en met een moeder die altijd ziek was waardoor hij de zorg voor zijn drie kleine broertjes op zich nam. Daarnaast werd hij seksueel misbruikt door zijn onderwijzer, wat direct tot gevolg had dat hij een ongeluk kreeg, waardoor hij blijvend volledig doof werd. Een prachtig geschreven boek in korte hoofdstukken met flashbacks (in ander lettertype) naar de kindertijd van Rembrandt. Het einde van het boek is net iets te bevredigend. Verder wordt de problematiek van het seksueel misbruik en het doof zijn heel goed weergegeven. De lezer kan door dit boek heel goed aanvoelen wat het praktisch en emotioneel betekent om doof te zijn. Vanaf ca. 15 jaar.