Livre
Néerlandais

Mazzel tov : mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie

Mazzel tov : mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie

Titre
Mazzel tov : mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie
Auteur
Margot Vanderstraeten
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
Mazzeltov
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
334 p.
ISBN
9789045033853 (paperback)

Commentaires

Lezen, Zuhal en Dyab!

Beoordeel een boek nooit op basis van de cover. De ondertitel van Mazzel tov luidt: 'Mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie'. Het wekt de indruk dat we hier te maken hebben met een journalistiek boek, een soort Ik (Ali). Dat is niet zo. Non-fictie is het wel, maar er had net zo goed 'roman' op de cover kunnen staan. Margot Vanderstraeten haalt alle literaire technieken uit de kast. Dat moet ook, al was het maar omdat geen mens dialogen van dertig jaar geleden kan reconstrueren.

De ondertitel vloekt ook met een sleutelzin in het boek: 'In dit huis had ik niet gewerkt. Ik had er met een nieuwe familie tijd, leven, doorgebracht.' En wat de auteur daar vooral leerde, inderdaad, was dat je ook en vooral mensen niet moet beoordelen op de eerste, zichtbare laag.

Ook daarom is Mazzel tov meer literatuur dan journalistiek: het boek stelt meer vragen dan antwoorden. Pertinente vragen, zoals: 'Waar hielden respect en voorzichtigheid op en gingen ze over in taboe?' Kunnen we elkaar ooit echt kennen? Kunnen we samenleven? Hoe praten we over onszelf en elkaar? Wat is nou die hele identiteit?

Met een pen als een fileermesje maakt ze het besef dat 'diversiteit, net als liefde, een werkwoord is' op elke pagina aanschouwelijk zonder ergens belerend te worden. Dit boek is een must read voor iedereen, want multicultureel is vandaag élke omgeving. Ook verplichte lectuur daarom voor Zuhal Demir en de haren. Niet minde…Lire la suite

In de jaren negentig geeft de auteur als werkstudente studiebegeleiding aan de kinderen van een orthodox­joods gezin in de Antwerpse wijk waar de mensen pijpenkrullen, keppeltjes, zwarte pruiken en kousen dragen. Na een stroeve kennismaking met de ouders weet ze zich toch een plek te verwerven in het gezin, in weerwil van de verschillen met háár wereld qua leefregels, omgangsvormen en ideeën. Als haar taak erop zit, blijft het contact. Jaren later bezoekt ze de kinderen in Israël en de Verenigde Staten. Bij het optekenen van haar ervaringen gaat de schrijfster dieper in op het jodendom, de orthodoxie, maar ook haar gevoelens van afkeer en afweer soms. Tegenover begrip vanwege de Holocaust voelt zij onbehaaglijk onbegrip vanwege de Palestijnse kwestie. Tegelijk is ze eerlijk over de jaloezie die ze ervaart omdat joden een kosmopolitische gemeenschap vormen waar zij nooit bij kan horen. In feite draait alles om de vraag hoe wij in al onze diversiteit toch kunnen samenleven. Een goed te…Lire la suite

À propos de Margot Vanderstraeten

CC BY 3.0 - Image by Tom Van Nuffel

Margot Vanderstraeten est une écrivaine et journaliste belge d'expression néerlandaise née le 9 décembre 1967 à Hasselt. Le public francophone la connaît avec l'ouvrage Mazel tov ! mes cours particuliers dans une famille juive orthodoxe, traduit en 2019.

Biographie

Margot Vanderstraeten, après ses études à l'École supérieure de traducteurs et d'interprètes (nl) d'Anvers, est devenue journaliste indépendante et publie des articles dans plusieurs quotidiens flamands, en particulier une chronique régulière dans De Morgen.

De 2009 à 2016, elle a été membre du conseil d'administration de de Nederlandse Taaluniel (l'Union de la langue néerlandaise) et a enseigné à l'Université de Gand.

Dans les années 19…En lire plus sur Wikipedia