Livre
Néerlandais

Jij en ik : verhalen over vriendschap en vluchtelingen

Margaretha Van Andel (auteur), Arienne Bolt (auteur), Alyze Bos (auteur)

Jij en ik : verhalen over vriendschap en vluchtelingen

Public cible:
9-11 ans et plus
Zou jij mensen tijdens de Hongerwinter eten hebben gegeven? Wat doe je als een kind uit een ver land in je klas komt? En hoe zou je op een andere planeet worden ontvangen als je de aarde moet ontvluchten? Bundel met verhalen en gedichten van verschillende schrijvers over vluchtelingen. Vanaf ca. 10 jaar.
Contenu
De wereld van Osama. Margaretha van Andel Als vogels. Arienne Bolt Meer woorden. Alyze Bos Naar huis. Carolien Ceton Die dag. Mireille Geus Een neef uit Palestina. Jesse Goossens Nog nooit. Annet Huizing Meneer Arif. Pieter Koolwijk Mensen met koffers. Sjoerd Kuyper Het Beloofde Land. Eva Moraal HH 318. Marloes Morshuis Jefke Vandermeulen. Joyce Pool De bruiloft. Anna van Praag Papillon. Pieter-Paul Rauwerda Yoko. Yowi Schmitz Trekkers. Jan Terlouw Uit het donker. Ellen van Velzen De dag dat mijn vader begon te vertellen. Gijs Wanders Laten we een keer. Lenneke Westera
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, © 2018
248 p.
ISBN
9789047710738 (hardback)

Commentaires

Bundel met verhalen en gedichten van negentien verschillende auteurs over vriendschap en vluchtelingen. Een afwisselend geheel met verhalen in heden, verleden en toekomst en met aandacht voor verschillende perspectieven: (potentiële) vluchtelingen met uiteenlopende achtergrond en mensen in het gastland die hen kritisch, verwonderd of hartelijk benaderen. De bijdragen variëren van realistisch (bijvoorbeeld de autobiografische bijdrage van Jan Terlouw die oproept tot politiek engagement) tot fantastisch (twee sciencefictionverhalen en een verhaal waarin een jongen die zich nogal kritisch uitlaat over vluchtelingen in een magische context zelf ervaart hoe het is om op de vlucht te zijn). De variatie en perspectiefwisseling vergroot de betrokkenheid bij het actuele onderwerp. Wie de ‘vreemdeling’ is, hangt af van het perspectief. Sterker nog: de ‘vreemdeling’ houdt op te bestaan, zodra je je inleeft in de persoon. Dat brengen deze verhalen teweeg. Vanaf ca. 10 jaar.