Livre
Néerlandais

Schelmenstreken

Margaret Mahy (auteur)

Schelmenstreken

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Fromby moet voor school een boek schrijven. Als de boef die hij heeft verzonnen, zich met het verhaal gaat bemoeien, gebeuren er vreemde dingen. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Schrijven
Titre
Schelmenstreken
Auteur
Margaret Mahy
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A Villain's night out
Édition
2de, herz. dr.
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2008
124 p.
ISBN
9789050165440

Commentaires

De leerkrachten in Formby's school investeren liever in een nieuwe koffieautomaat dan in de bibliotheek, daarom krijgen de leerlingen de opdracht om zelf boeken te schrijven. Daarmee is de ironische toon voor dit verhaal gezet: op een speelse manier belicht de auteur in Schelmenstreken het belang en de kracht van boeken. Formby krijgt een idee voor een verhaal over de boef Slabber Moef en meteen duikt zijn personage in zijn echte leven op. Als auteur denkt Formby aanvankelijk dat hij alle controle over het boek heeft, maar niets blijkt minder waar: zowel zijn personages als zijn kleine zusje sturen het script danig in de war.

Het is geen toeval dat Formby's boek de titel 'Gered door de kunst' meekrijgt. Via haar personages voert Mahy een betoog voor de literatuur: net zoals Sherazade kan Formby met zijn verhaal macht uitoefenen over mensen die hem anders kwaad zouden doen. Formby voelt zelf het verlangen om zijn verzinsels met lezers te delen en leert langzaamaan de knep…Lire la suite
Omdat er geen geld meer is voor de schoolbibliotheek, moeten de leerlingen zelf een boek gaan schrijven. Formby bedenkt een boef als hoofdpersoon, maar tot zijn grote verbazing verschijnt deze in levende lijve en bemoeit zich met het verhaal. Als de jongere zusjes zich er ook in mengen, is de chaos compleet. Toch is het resultaat schitterend. Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken en gedrukt in verschillende lettertypes. Zo blijft het makkelijk om de verhalen uit elkaar te houden. Het gegeven is op zich wel origineel, maar had beter uitgewerkt kunnen worden. Nu blijft het boek oppervlakkig en echte spanning ontbreekt. Het taalgebruik is eenvoudig en wat gewild vlot. De personen, vooral de ouders, zijn clichéfiguren. Het slot wekt de suggestie dat er een vervolg komt. Duidelijke druk en ruime bladspiegel. Herdruk, voorzien van nieuwe omslagillustratie. Matig griezelverhaal voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

À propos de Margaret Mahy

CC BY-SA 3.0 nz - Image by Original photograph by Kathryn Lynskey. Digitally altered by TimofKingsland.

Margaret Mahy (née le 21 mars 1936 à Whakatane et morte le 23 juillet 2012 à Christchurch) est une femme de lettres néo-zélandaise, auteure de littérature d'enfance et de jeunesse. Elle a reçu en 1982 et 1984 la médaille Carnegie, et en 2006 le prix Hans Christian Andersen.

Œuvres traduites

  • Plus ils sont gros (The Boy Who was Followed Home, 1975), illustré par Steven Kellogg, Lotus, 1980.
  • L'Enlèvement de la bibliothécaire (The Librarian and the Robbers, 1978), illustré par Quentin Blake, traduit par Marie-Raymond Farré, Gallimard Folio Cadet, 1983 ; Gallimard jeunesse, 2002.
  • Le Grand Charivari (The Great Piratical Rumbustification, 1978), illustr…En lire plus sur Wikipedia