Livre
Néerlandais

Operatie terreur

Margaret Mahy (auteur)

Operatie terreur

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
David en Harley worden door een auto ontvoerd en komen in een onderzoekscentrum terecht. Hier gebeuren allerlei vreemde dingen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Operatie terreur
Auteur
Margaret Mahy
Langue
Néerlandais
Titre original
Operation terror
Éditeur
Antwerpen: Facet, 2002 | Autres éditions
72 p.
ISBN
90-5016-365-3

Commentaires

Auto's spelen wel vaker een belangrijke rol in griezelverhalen, en wanneer Harley en David door een leegstaande wagen ontvoerd worden, doet dit boek even aan Stephen Kings Carrie denken. In tegenstelling tot de meeste griezelverhalen uit de Schrikdraad-serie verkeren de personages in Operatie terreur echt in gevaar: ze komen terecht in een laboratorium van de organenmaffia en dreigen een paar vitale ingewanden kwijt te raken. Omdat David en Harley de auto gestolen hebben, is hun leven voor de lugubere Dokter Winnie Finney niets meer waard en kan hun lichaam beter gebruikt worden om andere mensen te redden.

Wie eens echt griezelen wil, kan bij dit boek zeker terecht voor enkele spannende uurtjes leesplezier, voor de rest stelt het verhaal weinig voor. Aanvankelijk zijn de personages zo de kluts kwijt dat de eerste hoofdstukken voor de lezer vrij saai zijn. Bovendien is het verhaal niet diep uitgewerkt en komt de climax vrij snel. In de meeste boeken van de Schrikd…Lire la suite
Harley en David vinden in een verlaten straat een niet afgesloten auto met de sleutels in het contactslot. Ze stappen in en de auto ontvoert hen naar een mysterieus onderzoekscentrum. Hier gebeuren vreemde dingen en ze kunnen ternauwernood aan de dood ontsnappen. Het verhaal wordt verteld in twaalf genummerde en getitelde hoofdstukken van ca. 4-5 blz. Er is veel gebruik gemaakt van populair taalgebruik zoals wauw, gaaf en te gek. De tekst staat in korte zinnen, in een duidelijk lettertype met een overzichtelijke bladspiegel. Belangrijke tekst staat schuingedrukt wat spanningverhogend werkt. In het boek staan geen illustraties; alleen op het omslag staat een in blauw en grijstinten voortrazende auto die het onderzoekscentrum tussen donkere bomen nadert. Het verhaal zal voor jongeren een schot in de roos zijn. Het is spannend, redelijk geloofwaardig en bevat een afgemeten dosis griezel- en spookelementen. Vanaf ca. 10 jaar.

Operatie Terreur

Harley en David, twee tieners, vinden in een verlaten straat een auto die niet afgesloten is en met de sleutels in het contactslot. De verleiding is groot. Harley, het haantje-de-voorste, overhaalt David, die niet voor een bangerik wil doorgaan. Ze stappen in maar tot hun grote verbazing ontvoert de auto hen. Hij brengt hen naar een mysterieus onderzoekscentrum waar vreemde dingen gebeuren. Het lijkt een centrum voor het onderzoek van bomen maar er gebeuren eigenlijk totaal andere dingen. Het leven van David en Harley komt in gevaar maar ze worden gered door Quinta ,een geest die ooit hetzelfde overkwam. Zij zal niet rusten vooraleer ze wraak heeft genomen op dokter Fabrice en dokter Winnie Finney. Het is een dun boekje met korte hoofdstukken en een ruime bladspiegel. De taal is heel eenvoudig én van het populaire soort, met woorden zoals wauw, te gek, te gaaf. De titel dekt de lading niet maar klinkt heel spectaculair. Af en toe, bij spannende delen, wordt een stuk tekst cursief g…Lire la suite

À propos de Margaret Mahy

CC BY-SA 3.0 nz - Image by Original photograph by Kathryn Lynskey. Digitally altered by TimofKingsland.

Margaret Mahy (née le 21 mars 1936 à Whakatane et morte le 23 juillet 2012 à Christchurch) est une femme de lettres néo-zélandaise, auteure de littérature d'enfance et de jeunesse. Elle a reçu en 1982 et 1984 la médaille Carnegie, et en 2006 le prix Hans Christian Andersen.

Œuvres traduites

  • Plus ils sont gros (The Boy Who was Followed Home, 1975), illustré par Steven Kellogg, Lotus, 1980.
  • L'Enlèvement de la bibliothécaire (The Librarian and the Robbers, 1978), illustré par Quentin Blake, traduit par Marie-Raymond Farré, Gallimard Folio Cadet, 1983 ; Gallimard jeunesse, 2002.
  • Le Grand Charivari (The Great Piratical Rumbustification, 1978), illustr…En lire plus sur Wikipedia