Livre
Néerlandais

Bonte beesten ABC

Marcus Pfister (auteur), Maria Van Donkelaar (traducteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Aan de hand van allerlei dieren en korte tekst op rijm kunnen peuters en kleuters het ABC leren. Prentenboek met kleurrijke illustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 3 jaar.
Titre
Bonte beesten ABC
Auteur
Marcus Pfister
Traducteur
Maria Van Donkelaar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Mein Kunterbuntes Tier-ABC
Édition
1
Éditeur
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2013
[28] p. : ill. + poster
ISBN
9789051163360 (hardback)

Commentaires

Marcus Pfister, auteur van boeken-met-moraal als De mooiste vis van de zee en Max en de toverstenen, houdt het met Bonte beesten ABC puur didactisch. Een ABC-boek, is een van de big five uit de kleuterboekenkast. Ik vraag me meteen af of er ook nog een 123-boek en eentje over kleuren, vormen en tegenstellingen zullen volgen.
Pfister pakt het bonte beestenconcept van a tot z pragmatisch aan. Op elke bladzijde staat een letter, waar telkens een dier en een raadsel bij horen. Bij elk raadsel staat het antwoord onder de vraag. ‘A’. Een aap. ‘In de bomen klim ik met gemak, dan slinger ik van tak naar tak.’ ‘Ik ben een aap’. Bij Q (quetzal, een papegaaisoort), ‘I’ (iguana , een kameleon) en Y (yak) zijn de dieren niet courant. Er bestaat geen dier waarvan de naam met een X begint. Die patstelling heeft Pfister opgelost door het xylofoondier leven in te blazen. Het kikkerachtig beest met een eendenbek en viertenige platvoeten slaat vrolijk op de klankstaven van zijn…Lire la suite
Dieren-ABC-boek van de auteur van het bekende prentenboek 'De mooiste vis van de zee'. Op elke pagina wordt telkens een van de letters van het ABC behandeld. Bovenaan staat daarbij de betreffende letter zowel in hoofd- als kleine letter afgebeeld. Het dier in kwestie is met een speciale verfdruktechniek aangebracht, waarbij meestal ook de achtergrond gekleurd is of soms juist wit is gelaten. Onder elke afbeelding is ruimte voor een eenvoudig, tweeregelig rijmend vers, dat een kenmerk van het dier in kwestie benoemt, bv. 'Langoor, die naam past bij mij /ik ren en spring graag in de wei'. Daaronder staat in kleine letters het terugkerende zinnetje 'Ik ben een haas', etc. Soms wordt een onbekend dier gebruikt om de eenvoudige reden dat er geen bekende dieren zijn te bedenken met bijvoorbeeld een beginletter q. Het probleem bij de x is op humoristische wijze opgelost met de vondst van het xylofoondier. Alle dieren zijn enerzijds vrij levenloos geïllustreerd en hebben anderzijds een erg ho…Lire la suite

Bonte Beesten A.B.C.

Voor elke letter van het alfabet heeft de auteur/illustrator een dier gezocht en getekend. Elk dier wordt omschreven in een raadsel op rijm. Voor de B bijvoorbeeld: Mijn dikke huid is bruin en zacht/en honing lust ik dag en nacht. En dan kleiner gedrukt: Ik ben een beer. Voor de x heeft hij een xylofoondier bedacht: Met twee stokken in mijn hand/maak ik muziek in Fantasialand. Het ritme van de meeste rijmpjes zit goed. Op de illustraties is de structuur van de dierenhuiden duidelijk te zien; ze zijn kleurrijk en levensecht. Achteraan is een alfabetposter bijgevoegd waarop alle dieren met hun beginletter staan afgebeeld. Een interessant boek om kleuters op een speelse manier vertrouwd te maken met de letters.