Afscheidsbrief van een dochter aan haar vader die ze 70 jaar geleden verloor in een concentratiekamp.
Titre
En je kwam niet terug
Auteur
Marceline Loridan-Ivens
Collaborateur
Judith Perrignon
Traducteur
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Et tu n'es pas revenu
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
111 p.
ISBN
9789023496151 (hardback)

Commentaires

Marcelline Loridan-Ivens (1928) is in Frankrijk een beroemd cineaste. Ze was tot diens dood getrouwd met de Nederlandse filmmaker Joris Ivens. In dit boek schrijft ze na zeventig jaar een open brief aan haar vader, met wie ze als enig familielid in de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd naar Auschwitz (hij) en Birkenau (zij) en die ze niet meer heeft teruggezien. Wel lukte het hem haar een briefje te schrijven, maar ze kon niet antwoorden vanwege gebrek aan schrijfmateriaal. Haar terugkeer na de oorlog verloopt ook traumatisch: de moeder is hertrouwd en heeft weinig aandacht voor haar, een broer en een zus plegen zelfmoord. De verschrikkingen in het kamp worden breed uitgemeten. In Frankrijk is het boek goed ontvangen, ook vanwege de bekendheid van de schrijfster. Op zich is het een schrijnend document, maar in Nederland zal het weinig toevoegen aan de bestaande Holocaustliteratuur.

À propos de Marceline Loridan-Ivens

CC BY-SA 3.0 - Image by Rob C. Croes / Anefo

Marceline Loridan-Ivens, née Marceline Rozenberg le 19 mars 1928 à Épinal et morte le 18 septembre 2018 à Paris, est une scénariste, cinéaste, productrice et écrivaine française. Elle est une survivante de la Shoah, et compagne de déportation de Simone Veil.

Elle réalise plusieurs films dans le contexte de la décolonisation, sur l'Algérie et le Vietnam. Elle a également réalisé le long-métrage La petite prairie aux bouleaux, sur son expérience de la déportation, et réalisé avec son époux Joris Ivens une série de films sur la Chine maoïste. Elle apparaît dans le film Chronique d'un été (1961), un des premiers témoignages filmés de la déportation durant la Seconde Guerre mondiale.

Elle a rédigé plusieurs essais autobiographiques dont Et tu n'es pas revenu (G…En lire plus sur Wikipedia