Livre
Néerlandais

Straatwijs

Marcel Van Driel (auteur), Mark Janssen (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
De 12-jarige Vivian probeert te ontsnappen aan de Metamorfosen, een vrouwenbende die met trucjes en oplichting mensen geld afhandig maakt. Vanaf ca. 10 jaar.
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Straatwijs / Marcel van Driel ; met tek. van Mark Janssen
Auteur
Marcel Van Driel
Dessinateur
Mark Janssen 1974-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2004
116 p. : ill.
ISBN
90-276-7875-8

Commentaires

De reeks 'Wachtwoord' richt zich niet specifiek op de moeilijke lezers, maar toch kunnen deze boeken ook die groep aanspreken. Voorliggende verhalen tellen zo'n 128 bladzijden en af en toe is er ook een illustratie. De meestal korte hoofdstukjes leiden de lezers door het verhaal. Alleen in Hiep hiep hypnose zijn de hoofdstukken wat langer. Dit verhaal telt negen deeltjes, de andere drie hebben er een twintigtal. Achteraan in elk boek vindt de lezer een verantwoording van de auteur: 'Waarom ik dit boek schreef' en daarbij komen nog enkele biografische gegevens van de schrijver. Ook het thema en het AVI-niveau werden vermeld. De taal is eenvoudig, dialogen en beschrijving wisselen elkaar af. Onder andere door de vele directe rede zit er heel wat vaart in het verhaal. Met de reeks snijden verschillende auteurs telkens een ander thema aan. De gebeurtenissen krijgen alle aandacht, de karaktertekeningen wat minder. Toch merk je bij bepaalde hoofdpersonages een evolutie. Zo krijgt Aïs…Lire la suite
De 12-jarige Vivian probeert te ontsnappen aan de Metamorfosen, een vrouwenbende die met trucjes en oplichting mensen geld afhandig maakt. Het verhaal begint in het ziekenhuis waar Vivian na een verkeersongeluk is binnengebracht. In een lange, onderbroken, flashback vertelt ze haar verhaal aan twee rechercheurs. Het heen en weer springen van heden naar verleden verloopt met soepele overgangen en verhoogt de spanning. Die weet de auteur van o.a. de ‘Sprookjespeurders’, er tot het eind toe in te houden. De stijl is vlot, veel eigentijds idioom, Engelse zinnen en gebroken Nederlands dat soms komisch aandoet. Dat twee leden van de vrouwenbende van Chinese afkomst zijn, voegt niets toe aan het verhaal. Vivian is als ondernemende tiener overtuigend neergezet; door eigen initiatief en vindingrijkheid komt ze tot de ontknoping van het raadsel. Het is een spannend, vlot te lezen verhaal met een leuk plot. Vanaf ca. 10 jaar.