Livre
Néerlandais

Mijn kinderjaren in de Provence

Marcel Pagnol (auteur)

Mijn kinderjaren in de Provence

Beschrijving van de jeugdherinneringen van de auteur (1895-1974) aan de tijd die hij in de Provence doorbracht, waar hij als achtjarige meteen verliefd is op de prachtige omgeving.
Contient
Titre
Mijn kinderjaren in de Provence
Auteur
Marcel Pagnol
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Souvenirs d'enfance
Éditeur
Amsterdam: De Geus, 2018
412 p.
ISBN
9789044539073 (paperback)

Commentaires

Stuiteren in de Provence

Memoires. Wie de magie van de garrigue wil ervaren zonder naar de Provence te reizen, vindt royaal zijn gading in de jeugdherinneringen van Marcel Pagnol.

In 1941 gaf Marcel Pagnol (1895-1974) een makelaar de opdracht een landgoed te kopen in de buurt van Marseille, om er een Provençaalse versie van Hollywood uit de grond te stampen. Groot was zijn verbazing toen het ongezien aangeschafte optrekje het Château de La Buzine bleek te zijn, 'het kasteel van de angst' uit zijn kinderjaren. De anekdote staat opgetekend in Een kasteel voor mijn moeder, het tweede deel van zijn Souvenirs d'enfance, dat onlangs voor ons taalgebied werd ontsloten. Om een onverklaarbare reden werd het samen met De gloriedagen van mijn vader ( DSL, 11 augustus 2017) gebundeld tot Mijn kinderjaren in de Provence, wat vervelend is voor de lezers die het eerste deel vorig jaar al hebben aangeschaft. Hoe dan ook, die jeugdherinneringen verschijnen nu voor het eerst in het Nederlands, en dat zou, nom de Diousse, tijd worden ook.

Bij ons is Pagnol synoniem met de succesvolle film Manon des sources, maar zijn Souvenirs d'enfance brachten nog meer ge…Lire la suite

Bundeling van deel 1 en deel 2 van de vierdelige autobiografische romancyclus 'Souvenirs d'enfance' van de Franse auteur Marcel Pagnol (1895-1974; romans, toneel, films; 1946: lid Académie française). Hierin verhaalt hij over zijn Provençaalse jeugdjaren, waarbij het verleden romantisch wordt ingekleurd. In het soepel gestileerde eerste deel uit 1957, vertaald als 'De glorietijd van mijn vader'*, getuigt Pagnol over het kind dat hij niet meer is, het 'toneelfiguurtje' van vroeger, 'opgelost in het niets'. Hij is de eerstgeborene van de vier kinderen uit het huwelijk van zijn vader Joseph, onderwijzer, met moeder Augustine, naaister. Hij beleeft een onbekommerde jeugd in Saint-Loup vlakbij Marseille en voelt zich innig verbonden met de sprookjesachtige ruigte rond het vakantieonderkomen La Bastide neuve, een opgeknapte bouwval. Het geslaagde jachtavontuur aldaar van zijn antiklerikale vader en katholieke oom Jules verbeeldt een glorieuze oerbeleving, hun terug naar de natuur. In deel t…Lire la suite

À propos de Marcel Pagnol

Marcel Pagnol est un écrivain, dramaturge, cinéaste et producteur français, né le 28 février 1895 à Aubagne (Bouches-du-Rhône) et mort à Paris le 18 avril 1974.

Il devient célèbre avec Marius, pièce représentée au théâtre en mars 1929. Il fonde à Marseille en 1934 sa propre société de production et ses studios de cinéma, et réalise de nombreux films avec les grands acteurs de la période (en particulier Raimu, Fernandel et Pierre Fresnay), dont Angèle (1934), Regain (1937) et La Femme du boulanger (1938).

En 1946, il est élu à l'Académie française. Après 1956, il s'éloigne du cinéma et du théâtre et entreprend la rédaction de ses Souvenirs d'enfance avec notamment : La Gloire de mon père et Le Château de ma…En lire plus sur Wikipedia