Livre
Néerlandais

Slaap schildpad slaap

Maranke Rinck (auteur), Martijn Van der Linden (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Schildpad kan niet slapen. Vleermuis, Bok, Vogel en Octopus proberen van alles om Schildpad in slaap te krijgen. Klein prentenboek met paginagrote expressieve illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Extra subject
slapen
Titre
Slaap schildpad slaap
Auteur
Maranke Rinck
Dessinateur
Martijn Van der Linden
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2008
[22] p. : ill.
ISBN
9789047700524

Commentaires

Iedereen ligt rond het kampvuur te slapen in zijn slaapzakje. Behalve schildpad: die ligt wakker en woelt zich in de knoop. Al gauw staan al zijn vrienden klaar met goede raad. Een voor een proberen de andere dieren hem in slaap te krijgen. Maar de gebruikelijke trucjes — warme melk drinken, een liedje zingen — werken niet. Het is echt moeilijk. Tot Vogel vraagt: 'heb je anders zelf een idee?' Autorijden helpt volgens Schildpad wel, maar hij heeft geen auto. Daar weten zijn vriendjes wel wat op.
In dit kartonboekje spelen herkenning en herhaling een grote rol. Wie probeerde nooit een kind te laten slapen? Iedereen heeft wel een eigen truc, heeft goede raad. Dat wordt al gauw voorspelbaar, maar niet hier. De korte, uitgekiende dialoogjes klinken fris en lichtvoetig: '“Ah” zegt vleermuis “wacht ik pak mijn pan”. “En?” vraagt vleermuis. Schildpad puft: “ik zit vol.” “Vol slaap” knikt vleermuis. “Nee” zegt schildpad. “Vol melk.” Ook in de illustraties zit de nodige humor: op de eerst…Lire la suite
Schildpad kan niet slapen. En wat Vleermuis, Bok, Vogel en Octopus ook proberen, het lukt hen niet schildpad in slaap te krijgen. Totdat deze zelf met een oplossing komt. Klein prentenboekje voor peuters waarin de nadruk ligt op de illustraties, waarop de vijf dieren in een zeer kleurige, mozaïekachtige stijl worden afgebeeld in hun verschillende pogingen schildpad in slaap te krijgen. De achtergrond is zwart, waarop de tekst in wit is afgedrukt. Mooi vormgegeven boekje. Tekst en illustraties vullen elkaar goed aan. Jubileumuitgave van uitgeverij Lemniscaat ter gelegenheid van hun 45-jarig bestaan in 2008. Iedere maand wordt een illustrator in het zonnetje gezet met een uitgave voor een speciale prijs. Auteur en illustrator maakten samen eerder 'Ik voel een voet'*, 'Het prinsenkind' en 'Meisjes om te zoenen'. Voor oudere peuters. Vanaf ca. 3 jaar.

Slaap schildpad slaap

Schildpad kan de slaap maar niet vatten. Gelukkig zijn z’n vriendjes in de buurt om hem daarbij te helpen. Alle trucjes worden bovengehaald: slaapliedjes zingen, warme melk drinken, zelfs een tutje komt eraan te pas. Niets helpt. “Een stukje rijden”, zegt schildpad, “dat helpt altijd”. Zonder auto is dat wel heel moeilijk, of toch niet?
Een lief verhaal met dieren in de hoofdrol. Niet de typische boerderijdieren maar wel een bont allegaartje: een octopus, een schildpad, een bok, een vleermuis en een vogel. Het gezelschap is ook op een bonte manier geïllustreerd. Ze lijken stuk voor stuk op restjes frivool inpakpapier die aan elkaar zijn gekleefd. De felle kleuren staan in mooi contrast met de donkere, voornamelijk zwarte achtergrond. Kleine kinderen zullen hier zeker gek op zijn.
Het verhaaltje is herkenbaar voor ouders én kinderen. Wie heeft er als ouder al eens niet met de handen in het haar gezeten omdat zijn kleine spruit de slaap niet kon vatten? Andersom zullen kinde…Lire la suite