Livre
Néerlandais
Een vader ontvoert zijn autistische zoon uit een psychiatrische kliniek en maakt met hem in een groene 2CV een tocht door Frankrijk.
Extra subject
Road novels, Autisme, NRC, boeken
Titre
De groene eend
Auteur
Manu Causse 1972-
Traducteur
Manik Sarkar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La 2 CV verte
Éditeur
Amsterdam: Signatuur, 2017
236 p.
ISBN
9789056725754 (paperback)

Commentaires

Een stille jongen met een versteend gezicht, dat is Isaac, gehandicapt door zijn autisme, opgesloten in een kille kliniek. Afwisselend krijgt hij bezoek van zijn vader of moeder, ook al gescheiden. Tot zijn door fantasiebeelden gekwelde vader hem ontvoert in de onlangs van oom Georges geërfde groene 2CV. Daar gaan ze, met onbekende bestemming. Isaac vooralsnog achterin, naast hem de geest van de oude oom en de sprekende kat Enigma met zijn venijnig commentaar en filosofische oprispingen. Het zwarte verleden blijft maar opspelen. Ziet de vader zich echt als de schuldbeladen nazaat van Abraham? En wat dan? Een brave gendarme verzot op boleten, een vrijmoedige serveerster, een straatjongen en nog wat kleurrijke figuren vervullen hun aardse rol van steun en toeverlaat op deze dwaaltocht van vader en zoon. Vanuit het treffende openingsbeeld van de jongen die zijn dode blik spiegelt met een karper in de vijver en daarmee het raadsel van de identiteit oproept, weet Causse (1973; jeugdromans,…Lire la suite

À propos de Manu Causse

Manu Causse né le 3 janvier 1972 est un écrivain français d'origine aveyronnaise, installé à Toulouse.

Il est principalement l'auteur de recueils de nouvelles, de pièces de théâtre (La fête à Fred) mais aussi de romans, français et bilingues. Il écrit des romans de littérature jeunesse et intervient en milieu scolaire.

Il est également traducteur sous le nom d'Emmanuel Plisson.

Œuvres

  • Petit guide des transports à l’usage du trentenaire amoureux, éd. Page à Page, 2005, nouvelles.
  • Visitez le Purgatoire (Emplacements à louer), éd. D'un Noir si Bleu, 2009
  • Le Facteur n'est pas passé, livret carte postale, éd. D'Un Noir si Bleu, 2012
  • Petit guide des transports à l'usage du trentenaire amoureux, rééd. D'un Noir si Bleu, 2011
  • En lire plus sur Wikipedia