Livre
Néerlandais

Winterzusters

Majgull Axelsson (auteur)
In de loop der jaren groeien twee uiterlijk erg op elkaar lijkende tweelingzussen steeds meer uit elkaar.
Titre
Winterzusters
Auteur
Majgull Axelsson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Is och vatten, vatten och is
Éditeur
Breda: De Geus, 2009
509 p.
ISBN
9789044514391

Commentaires

Majgull Axelsson is een gevierd auteur in haar thuisland Zweden. Na verschillende jaren als journaliste en verslaggeefster te hebben gewerkt, debuteerde ze in 1994 met haar eerste roman. Drie jaar later won ze met Aprilheks (De Leeswolf 2000, nr. 2, p. 102) de befaamde Zweedse Augustprijs, wat meteen haar internationale doorbraak in een stroomversnelling bracht.
De schrijfster groeide op in landelijk Zweden: ze werd geboren in Landskrona en bracht een groot deel van haar jeugd door in Nässjö, een plattelandsplaatsje in het zuiden van het land. Die omgeving komt ook aan bod in Winterzusters. De hoofdpersonages, die Axelsson erg trefzeker op papier weet te zetten, bewegen zich in de streek tussen Gotenburg, Landskrona en Nässjö. De roman, waarin Axelsson zowel het verleden als het heden van de hoofdpersonages beschrijft, speelt zich echter niet helemaal af in Zuid-Zweden. Het boek opent nl. met een scène op een ijsbreker, waarop zich het recentste deel van het v…Lire la suite
De Zweedse auteur (1947) kreeg in het Nederlandse taalgebied brede belangstelling met Aprilheks, waarmee zij in eigen land de prestigieuze Augustpris won. In die roman verstoort een gehandicapte vrouw het evenwicht in het leven van haar zussen. In het (uitstekend vertaalde) Winterzusters pakt Axelsson het zustermotief opnieuw op. Nu zijn het de tweelingzussen Inez en Elsie, die vaderloos en op elkaar betrokken in Landskrona opgroeien. In de loop der jaren echter groeien de uiterlijk zo op elkaar lijkende zussen steeds meer uit elkaar. Als Elsie ongewenst moeder van een zoon wordt, gaan hun wegen definitief uit elkaar. Zoals Inez altijd in de schaduw van haar zus leefde, leeft Inez haar dochter Susanne in de schaduw van haar beroemde neef en popzanger Björn. Als deelneemster aan een Noordpoolexpeditie wordt Susanne vele jaren later overvallen door de pijnlijke gezinshistorie. De auteur vertelt in een zachte, intense taal het aangrijpende en breed herkenbare verhaal van de pijn die mens…Lire la suite

À propos de Majgull Axelsson

Majgull Axelsson, née le 14 février 1947 à Landskrona, est une écrivain suédoise.

Biographie

Elle passe sa jeunesse dans la petite ville de Nässjö. Après avoir suivi une formation de journaliste, elle travaille un temps dans le milieu. Elle a aussi occupé un poste de secrétaire au département d'Etat.

Ses premiers livres sont des essais-reportages sur le problème de la prostitution des enfants, les enfants des rues au tiers monde et la pauvreté en Suède.

Elle fait ses débuts de romancière en 1994 avec Långt borta från Nifelheim (Loin de Niflheim), et a depuis fait paraître plusieurs romans couronnés de succès, notamment La Sorcière d’avril (Aprilhäxan, 1997), qui remporte le prix August 1997.

Elle écrit également pour le théâtre depuis 2002.

Elle réside à Lidingö, non loin de Stock…En lire plus sur Wikipedia