De 85-jarige Miriam blikt terug op haar verdrongen verleden, waarin vooral haar kampervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog bepalend zijn geweest voor de rest van haar leven.
Titre
Ik heet geen Miriam
Auteur
Majgull Axelsson
Traducteur
Janny Middelbeek-Oortgiesen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Jag heter inte Miriam
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2015
508 p.
ISBN
9789044534627 (hardback)

Commentaires

De 85-jarige Miriam spreekt voor het eerst uit dat ze niet de Joodse Miriam is, maar eigenlijk het Roma-meisje Malika. In het concentratiekamp is bij toeval haar identiteit veranderd. In gesprekken met haar kleindochter Camilla blikt ze terug op haar verdrongen oorlogsverleden, een verleden dat grote invloed heeft gehad op haar latere gedrag: het liefst is ze onzichtbaar en aangepast. Indrukwekkende, boeiende roman met veel beschrijvingen van de gruwelijkheden in Auschwitz en Ravensbrück. Het verhaal is fictief met fictieve personages (op enkele personen na) maar berust op ware gebeurtenissen. Wordt in Zweden beschouwd als een van de beste romans van Majgull Axelssons (1947), die bekend is van onder meer 'Aprilheks', 'Huis der nevelen' en ‘De vrouw die ik nooit was’. Met een nawoord van de auteur.

À propos de Majgull Axelsson

Majgull Axelsson, née le 14 février 1947 à Landskrona, est une écrivain suédoise.

Biographie

Elle passe sa jeunesse dans la petite ville de Nässjö. Après avoir suivi une formation de journaliste, elle travaille un temps dans le milieu. Elle a aussi occupé un poste de secrétaire au département d'Etat.

Ses premiers livres sont des essais-reportages sur le problème de la prostitution des enfants, les enfants des rues au tiers monde et la pauvreté en Suède.

Elle fait ses débuts de romancière en 1994 avec Långt borta från Nifelheim (Loin de Niflheim), et a depuis fait paraître plusieurs romans couronnés de succès, notamment La Sorcière d’avril (Aprilhäxan, 1997), qui remporte le prix August 1997.

Elle écrit également pour le théâtre depuis 2002.

Elle réside à Lidingö, non loin de Stock…En lire plus sur Wikipedia