Livre
Néerlandais
Het leven van drie pleegzussen wordt door een vierde, onbekende en zwaar lichamelijk gehandicapte zus danig in de war gebracht.
Titre
Aprilheks
Auteur
Majgull Axelsson
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Aprilhaxan
Éditeur
Breda: De Geus, 2000
510 p.
ISBN
90-5226-717-0

Commentaires

Zweden, halverwege de jaren '90. Desirée is een vrouw van in de veertig en brengt al heel haar leven door in verzorgingsinstellingen. Als baby liep ze cerebrale parese op, samen met verschillende vormen van hersenletsel. Daardoor kreeg ze epilepsie en verlammingsverschijnselen die haar voor de rest van haar leven aan bed kluisterden. Haar denkvermogen is echter niet in het minst geraakt. Desirée is bovendien een "aprilheks": ze bezit het vermogen om zich te verplaatsen in een mens of dier en als het ware bezit te nemen van hun lichaam. Als baby is Desirée door haar moeder Ellen in de steek gelaten en achtergelaten in een verzorgingstehuis.

Nadien kreeg Ellen, inmiddels weduwe geworden, drie pleegkinderen toegewezen: Margareta, Christina en Birgitta. Margareta is een vondelinge; Christina en Birgitta werden door hun moeder verwaarloosd. Eén van hen heeft mijn leven gestolen, oordeelt Desirée. Als aprilheks slaagt ze erin om elk van haar drie stiefzussen een anoniem briefje te be…Lire la suite
De in 1947 geboren Zweedse schrijfster won met deze succesvolle roman in 1997 de Zweedse 'Augustpris'. In het centrum van de roman staat de volledig verlamde en aan een verpleeghuisbed in Vadstena gekluisterde Desirée. Zij blijkt in staat op magische wijze vrijelijk reizen door tijd en ruimte te kunnen ondernemen. Zó 'bespeelt' zij op mysterieuze wijze het leven van de pleegzussen Birgitta, Margareta en Christina, die alle drie tragische levensverhalen met zich mee zeulen. Het is ook niet aan hen bekend dat Desirée de dochter van hun pleegmoeder 'tante Ellen' is. De lijvige roman ademt somberheid, echter ook vaak humor en ironie, en doet denken aan de thematiek van 'het getergde kind' bij de Noorse schrijver Wassmo. Het leven van de 4 zussen wordt bepaald door het feit dat geen van hen ooit de belangrijkste was geweest. In verrassende wisselingen van perspectief, ruimte en tijd schildert de auteur een fascinerende en spanningsvolle generatieroman, waarin zij de magische literaire moge…Lire la suite

À propos de Majgull Axelsson

Majgull Axelsson, née le 14 février 1947 à Landskrona, est une écrivain suédoise.

Biographie

Elle passe sa jeunesse dans la petite ville de Nässjö. Après avoir suivi une formation de journaliste, elle travaille un temps dans le milieu. Elle a aussi occupé un poste de secrétaire au département d'Etat.

Ses premiers livres sont des essais-reportages sur le problème de la prostitution des enfants, les enfants des rues au tiers monde et la pauvreté en Suède.

Elle fait ses débuts de romancière en 1994 avec Långt borta från Nifelheim (Loin de Niflheim), et a depuis fait paraître plusieurs romans couronnés de succès, notamment La Sorcière d’avril (Aprilhäxan, 1997), qui remporte le prix August 1997.

Elle écrit également pour le théâtre depuis 2002.

Elle réside à Lidingö, non loin de Stock…En lire plus sur Wikipedia