Livre
Néerlandais

Praagse winter : het verhaal van mijn jeugd in oorlogstijd, 1937-1948

Praagse winter : het verhaal van mijn jeugd in oorlogstijd, 1937-1948

Albright, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, ontdekte tijdens haar ministerschap haar joodse wortels. Ze groeide op in Praag, maar vluchtte tijdens WO II naar Engeland. Dit verslag van haar jeugd schetst een beeld van Tsjecho-Slowakije tijdens de oorlog en de opkomst van het communisme.
Titre
Praagse winter : het verhaal van mijn jeugd in oorlogstijd, 1937-1948
Auteur
Madeleine Albright
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Prague winter : a personal story of remembrance and war, 1937-1948
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ambo, 2012
445 p. : ill.
ISBN
9789026323553 (paperback)

Commentaires

Er zijn meerdere redenen waarom men een historisch werk, geschreven door voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, ter hand zou nemen. Vooreerst omdat het intellectuele peil van een politiek gezagdrager van dit kaliber de belofte inhoudt van haarscherpe analyses en verrassende, nieuwe inzichten. Daarenboven schept de verwevenheid van de nationale geschiedenis en het verleden van de Körbels (Albright is de naam van haar eerste echtgenoot) de verwachting dat onze kennis van de Tsjecho-Slowaakse geschiedenis vanuit een onontgonnen familiearchief verrijkt zal worden. Zou haar naam geen deuren openen die voor mindere goden doorgaans zorgvuldig gesloten blijven? Tot slot nodigt ook de aangekondigde beschouwende invalshoek de lezer uit tot lectuur: ‘Een centraal thema in dit boek is waarom we de keuzes maken die we maken [...]. Waarom worden sommige mensen alleen maar sterker als ze tegenwind ervaren, terwijl anderen de moed al snel laten zakken?’.
Laten w…Lire la suite
Toen Madeleine Albright in 1997 minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten werd, werd haar doopceel grondig gelicht. Zij hoorde voor het eerste dat zij joodse voorouders had en een groot deel van haar directe familie in Tsjechoslowakije was omgebracht in de Tweede Wereldoorlog. Ze ging op onderzoek uit naar haar familiegeschiedenis en beschrijft de geschiedenis van haar land van herkomst, de eerste jaren van haar jeugd in Praag, de vlucht naar Engeland, de terugkeer naar Praag en de asielaanvraag voor Amerika. Haar vader werkte in diplomatieke dienst, dus zij heeft als kind presidenten en ministers van dichtbij meegemaakt. Een boek met veel persoonlijke jeugdherinneringen, anekdotes en het wereldtoneel. Ze beschrijft onder meer hoe inspecteurs het concentratiekamp Terezin (Theresienstadt) bezoeken en zich door de nazi's laten misleiden. Een schokkend, persoonlijk en optimistisch boek. Met kaartjes en foto's in zwart-wit, een jaartallenlijst en lijst van personen, eindnote…Lire la suite

À propos de Madeleine Albright

Madeleine Korbel Albright (prononcé en anglais : /ˈmædəlɪn ˈɔlbɹaɪEn lire plus sur Wikipedia