Livre
Néerlandais

De dochter van de dierenarts

Maarten Jagermeester (auteur), Tom Goovaerts (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Jasmine, dochter van een dierenarts, krijgt ruzie met Veroniek, omdat de vader van Veroniek dieren mishandelt. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
De dochter van de dierenarts
Auteur
Maarten Jagermeester
Dessinateur
Tom Goovaerts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Standaard, 2001
109 p. : ill.
ISBN
90-02-21092-2

Commentaires

Maarten Jagermeester is dierenarts en schrijft een dierenrubriek ('Dierendokter Maarten') voor een jeugdblad. Dit verhaal is doorweven met interessante wetenswaardigheden over dierenverzorging en diergeneeskunde.

Jasmine is niet weg te slaan uit de praktijk van haar vader dierenarts. Ze is een welkome en toegewijde hulp en zit op school vaak te tobben over de gezondheid van de patiëntjes. De juf heeft daar meestal begrip voor. Ook Jasmines vriendinnen houden van dieren en haten mensen die ze slecht behandelen. Zoals meneer Wagemans, die zijn honden en koeien mishandelt en de dierenarts niet wil betalen. Zijn dochter Veronik zoekt ruzie met Jasmine. Maar deze zwart-witte situatie wordt gaandeweg genuanceerd. Verder is er Mevrouw Dingemans, een kranige, motorrijdende, oude dame, wier hond sterft.

Het verhaal is afwisselend. De schrijfstijl is geestig, licht en de beschreven gedachten zijn vaak grappig. De personages hebben elk een eigen kijk op de situaties. Jasmines z…Lire la suite
In dit verhaal staat tegenover de dierenarts een man die zijn dieren slecht behandelt. Die tegenstelling leidt tot ruzie tussen de dochters van de twee mannen. Het thema: 'Wie slecht is voor dieren, gaat ook niet goed met mensen om', komt in dit verhaal duidelijk naar voren. Ook de tegenhanger: 'Wie goed met dieren omgaat, weet ook wel bij mensen de juiste toon te treffen', wordt in dit verhaal zichtbaar: een bejaarde dame die zielsveel van dieren houdt, zelfs van de bedreigde katten op de begraafplaats, wordt draagster van deze gedachte. Het dubbelthema wordt niet absoluut neergezet. Door een bedreigende situatie van de dochter komt de dierenhater tot bezinning. Niet verwerkt leed heeft tot wreedheid tegenover dieren geleid. Het verhaal is met kennis van zaken geschreven. De schrijver is dierenarts en dat is te merken. Levensechte situaties in de praktijkkamer en in de stallen worden duidelijk en boeiend beschreven. De tekst is goed te begrijpen door de heldere stijl. Voor jonge dier…Lire la suite