Livre
Néerlandais

Justins rivaal

Lydia Rood (auteur)

Justins rivaal

Public cible:
9-11 ans et plus
Justin heeft het niet makkelijk. Hij is te dik en wordt veel gepest. Zijn moeder komt uit Rwanda en heeft het ook niet makkelijk. En kan komt de grootste pestkop uit Justins klas ook nog tijdelijk bij zijn pleegopa en -oma wonen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Justins rivaal
Auteur
Lydia Rood
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2018
121 p.
ISBN
9789025875442 (hardback)

Commentaires

Je moeder komt uit Rwanda en heeft afschuwelijke dingen meegemaakt, waardoor het regelmatig niet goed met haar gaat. Zelf ben je te dik, eet je te veel en beweeg je te weinig. En dan komt de grootste pestkop van de klas ook nog een tijdje bij je pleegopa en -oma wonen. Dat maakt Justin allemaal mee, terwijl hij in groep acht zit. Niet makkelijk dus, maar Justin is een doorzetter en probeert zich erdoorheen te slaan. Hij ziet streetdance helemaal zitten en besluit een spreekbeurt, aangevuld met dans, te houden voor zijn klas over alles wat hem is overkomen. Tegelijkertijd wordt zijn moeder geholpen met haar psychische problemen. Prettig lezend verhaal, dat veel aan de orde stelt: overgewicht, pesten, psychische problemen van een ouder. Toch wordt het niet te zwaar en zien we als lezer, dat Justin erin slaagt alles zelf in de hand te houden. Prima boek voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Justins rivaal

Justin wordt gepest op school. De reden? Ach, hij doet nu eenmaal graag zijn best en misschien moet hij inderdaad maar eens wat gewicht verliezen. Tegen de pesters ingaan durft hij niet. Hij probeert hen te ontwijken en laat het allemaal gebeuren. Thuis vertelt hij er niets over, mama heeft al zorgen genoeg. Ze hebben het niet al te breed en mama heeft soms last uit van angstdromen. Dat heeft te maken met hun vertrek uit Rwanda. Als ze in zo'n periode zit, kruipt ze helemaal in zichzelf en lijkt ze Justin en zijn broertje helemaal te vergeten. Haar lastig vallen met zijn zorgen is gewoon onmogelijk. Justin moet sterk zijn en haar helpen waar hij kan. Gelukkig kan hij af en toe op adem komen bij Jozefien en Max, zijn weekendpleegouders. Bij hen is het gezellig en hoeft Justin zich even geen zorgen te maken.  Dan komt Justin onverwacht meer te weten komt over Danilo, een van zijn pestkoppen, misschien wel de gevaarlijkste. Danilo heeft het namelijk ook heel zwaar. Als Jozefien hierva…Lire la suite