Livre
Néerlandais

Wulpse wijven, geile gasten : middeleeuwse pikanterieën in woord en beeld

Ludo Jongen (compilateur), Martine Meuwese (compilateur), Bart Veldhoen (compilateur)
Naar hedendaags Nederlands hertaalde bundeling van middeleeuwse verhalen, gedichten en theaterteksten. De teksten zijn vertaald uit het Angelsaksisch, Oud- en Middelengels, Hoogduits, Oud- en Middelfrans en Middelnederlands. De afbeeldingen zijn middeleeuwse kunstwerken. Centraal staan stereotiepe figuren als bedrogen echtgenoten, overspelige vrouwen en bedenkelijke religieuzen.
Titre
Wulpse wijven, geile gasten : middeleeuwse pikanterieën in woord en beeld
Compilateur
Ludo Jongen 1948- Martine Meuwese Bart Veldhoen Norbert Voorwinden
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2014
175 p. : ill.
ISBN
9789059085251 (hardback)

Commentaires

De middeleeuwen. Nog al te vaak associëren we hen met preutsheid, met beschroomde dames in zedige jurken, hoofse ridders en onthouding predikende paters. Seks, dat deed je om je voort te planten; anders was het dadelijk zondig.
Of niet? Davidsfonds Uitgeverij komt met een opvallende bloemlezing waaruit een heel ander beeld naar voren komt. In Wulpse wijven, geile gasten blijken de middeleeuwen namelijk net zo goed een broeihaard voor pikante teksten en nog pikantere kunstvoorwerpen. De samenstellers selecteerden enkele fraaie ‘boerdes’, komische verhalen met een eenvoudige plot, waarin mensen elkaar een flinke loer draaien. De verhalen dragen sprekende titels als 'Over een dame die zich liet repareren door een ketellapper' of 'Het nonnentoernooi' en worden begeleid door een resem prachtig schunnige miniaturen vol handtastelijkheden, kunstwerkjes en juwelen in alle maten die, zonder veel doekjes eromheen, het ene na het andere paar edele delen voorstellen. Voor wie …Lire la suite