Livre
Néerlandais

Slot Wolfram

Ludo Enckels (auteur), Luc Vincent (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Brian heeft een zonderlinge ontmoeting met een ridder; vele jaren later krijgt hij als volwassene een e-mail van de ridder met een uitnodiging. Vanaf ca. 12 jaar.
Sujet
Geheimen, Ridders
Extra subject
avontuur, fantasy, tijdreizen
Titre
Slot Wolfram / Ludo Enckels ; ill. Luc Vincent
Auteur
Ludo Enckels
Dessinateur
Luc Vincent
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Standaard, 2002
143 p. : ill.
ISBN
90-02-21201-1

Commentaires

Een vreemde oproep op zijn computer maakt bij bioloog Brian Palmer herinneringen wakker aan zijn jeugd. Als jongen ontmoette hij op het verboden kasteeldomein Wolfram een ridder die hem in de leefwereld van de dertiende eeuw binnenvoerde. Later blijkt dat Brian toen al aan proeven onderworpen werd die hem later zouden toelaten om lid te worden van het exclusieve, milieuvriendelijke Genootschap van Om.

Zowel de inhoud als de stijl van het verhaal doen denken aan een Vlaams Filmpje van dertig jaar geleden. Een avonturenverhaal op het platteland, in nostalgische bossen met een vervallen kasteel, compleet met dronken stropers en caféverhalen. De nostalgische toon klinkt door in een keurige, maar ietwat verouderde stijl met veel verkleinwoorden en opgepoetst met tekenende adjectieven. De lezer moet twee tijdsprongen maken, naar Palmers jeugd in 1965 en naar de dertiende eeuw van ridder Axel de Dieppe. Daarnaast loopt het verhaal van de volwassen Palmer, in 2002, met een eigen gezinn…Lire la suite
Het is 1965. Op zijn zoektocht in het bos waar zijn vader boswachter is, komt Brian in een afgesloten gebied waar vroeger een grote burcht heeft gestaan. Tot zijn verbazing maakt hij daar kennis met een oude ridder die hem alles leert over kruiden en zwaardvechten. Samen verdrijven ze stropers en dan verdwijnt de ridder. Brian vertelt niemand zijn geheim. In 2002 wordt hij ineens door de ridder via zijn computer uitgenodigd voor een bijeenkomst op het kasteel. Eenvoudig, maar fascinerend en boeiend verhaal, bestemd voor jongeren van 12 tot 14 jaar. Alles blijkt uiteindelijk om de bescherming van het milieu te draaien; de plot is wat gezocht. Door de voortdurende spanning, het vrij eenvoudige verhaal zonder al te veel diepgang, de korte hoofdstukken en de wat ondeugende humor is het boek ook geschikt voor minder ervaren lezers in het vmbo. Op de voorkaft staat een wat kinderlijke tekening van ridder Alex en Brian.