Livre
Néerlandais

De donkere getallen

Autre titre Zwarte gaten

Luc Descamps (auteur)

De donkere getallen

Autre titre Zwarte gaten

Public cible:
9-11 ans et plus

Commentaires

Om met de deur in huis te vallen: zwak aan De donkere getallen is dat het nogal mee drijft in de successtroom van Rowling. Het boek doet met de leraren die vakken doceren als doorgedreven meetkunde, omgekeerde fysica en donkere getallenleer en het verblijf van hoofdfiguur Harry in het WITCH (wonderful institute for terrific children), een soort Zweinstein voor bepaaldbegaafde kinderen, in eerste instantie denken aan die wereldwijd bekende Harry.

Veel leuker is dat Descamps de naar het Engelse Stratford-on-Avon in 1576 teruggeplaatste Harry een historische figuur laat ontmoeten die zelf nog in zijn kinderjaren vertoeft. Harry maakt kennis met de een jongen die net als Harry twaalf is, William heet en van fantastische verhalen houdt. Vooral om die zelf te verzinnen. Als schoolopstel bedenkt William een verhaal getiteld 'Romeo en Juliette'. Harry begrijpt dan waarom de eveneens terug geflitste Igor en Bones, die hij kent van WITCH, dat manuscript van William stelen. Een ori…Lire la suite
Harry, een 12-jarige Belgische jongen, wordt toegelaten op een Engelse kostschool voor hoogbegaafde kinderen omdat hij buitengewoon goed kan omgaan met getallen. Op de school in Stratford-on-Avon heerst een vreemde, geheimzinnige sfeer. Zijn angstaanjagende leerkrachten blijken Harry's talenten te willen benutten voor hun eigen gewin door hem een tijdreis te laten maken. Zo belandt hij, tegen zijn zin, in het Stratford van 1576 en maakt hij kennis met de jonge William Shakespeare. Twee maanden later en veel huiveringwekkende avonturen en ervaringen rijker komt hij weer terug op de kostschool. Dit spannende verhaal doet enigszins aan de Harry Potterboeken denken. Ook deze Harry laat zich niet gauw uit het veld slaan, leert toveren met getallen en beleeft zijn eerste liefde. Het boek, dat geen illustraties bevat, is vlot geschreven en laat zich gemakkelijk lezen. Het kaft toont, in roodtinten, een van Harry's griezelige leermeesters. Vanaf ca. 10 jaar.