Livre
Néerlandais

Spoorloos

Luc Deflo (auteur)
Dans la série:
Cel 5; 3
Genre:
Nadat in Brussel een 7-jarig meisje is ontvoerd, moet Cel 5, een rechercheteam gespecialiseerd in misdrijven tegen kinderen, haar zien te vinden.
Titre
Spoorloos / Deflo
Auteur
Luc Deflo 1958-2018
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2007
300 p.
ISBN
9789022321478

Commentaires

Spoorloos / Luc Deflo

Ontvoerd meisje, sterke vrouwen

Na Pieter Aspe is Deflo met voorsprong de productiefste Vlaamse misdaadschrijver. Hij startte zeven jaar geleden met een reeks rond de Mechelse politiemensen Deleu en Bosmans. De reeks moest het vooral van de jacht op een seriemoordenaar hebben. Een jaar of twee geleden begon hij aan een nieuwe serie die de ondertitel 'Cel 5' meekreeg. Het gaat om een groepje rechercheurs die zich uitsluitend met gevallen van pedofilie en kinderverkrachting moet bezighouden. Spoorloos is daar het derde en voorlopig laatste deel van.

In stijl en aanpak verschilde 'Cel 5' overigens niet zo erg veel van de eerste serie. Deflo schrijft kort en vinnig proza in een staccato ritme. Zijn personages zijn mensen die in hun leven nog maar zelden de zon hebben zien schijnen. Speurder Deleu bijvoorbeeld heeft al jaren een nieuwe vriendin, maar blijft emotioneel in een mijnenveld leven met steeds weer de relatie met zijn ex op de achtergrond.

In Spoorloos hebben twee ma…Lire la suite

Het scharnier van de waanzin

Een meisje dat in een bioscoop naar Ice Age zit te kijken, moet dringend plassen. Op het toilet wordt ze aangesproken door een man met een onnatuurlijk bleek gezicht, die haar met een smoes meelokt naar zijn auto en haar ontvoert. Deflo slaagt er evenmin in om zijn beginsituatie tot een realistische en spannende plot uit te bouwen. Blijkt dat de ontvoerders met twee zijn en het verkeerde kind hebben meegenomen. Totaal ongeloofwaardig is dat de twee mannen bij hun eerste ontmoeting al afspreken om een kind te kidnappen.

Deflo heeft nooit een subtiele pen gehad. Met de botte bijl beschrijft hij in dagboekfragmenten de fantasieën van de bleke man. 'Ik ga haar in het folterrek hangen. Terwijl ze slaapt. Dan wordt ze vanzelf gewurgd. Het mag niet te snel gaan. Dan, als ze dood is, ga ik eerst foto's maken. Vanuit verschillende hoeken. Haar lijden moet op de foto.' Deflo poogt een inzicht te verschaffen in de beweegredenen van deze gestoorde man. Maar hij slaagt daar niet in, temeer…Lire la suite

Deleu en Vercammen achtervolgen kinderontvoerder

Mechelen

In de Mechelse bioscoop is een kind ontvoerd. Het meisje, Irina, amper zeven jaar oud, werd meegenomen door een onbekende man, een psychopaat die regelmatig in het Vrijbroekpark rondsluipt. Samen met een kompaan houdt hij het kind ergens gevangen. Het is gelukkig geen realiteit, maar wel de aanzet van het verhaal van 'Spoorloos', de nieuwste thriller van misdaadauteur Luc Deflo. Die ligt vanaf vandaag in de winkel en is het derde en laatste deel in de reeks 'Cel 5'.

Kidnapper Wesley Truyts is een getraumatiseerde eenzaat. Als een spin zit hij vaak in het Vrijbroekpark te wachten op een prooi. Zijn uiteindelijke slag slaat hij niet in het Mechelse park, maar wel tijdens een verjaardagsfeestje in Utopolis. Ward Feremans van Cel 5 én Dirk Deleu van de lokale Mechelse recherche komen ter plaatse. Het wordt een race tegen de tijd.

Confrontatie

«Ik vond het interessant om de personages uit mijn twee reeksen met elkaar te confronteren. Beschouw het als een…Lire la suite

De thrillers van Luc Deflo worden vandaag steevast bestsellers, en in het Vlaamse thrillerlandschap is hij na Pieter Aspe de tweede sterke man. Ook Spoorloos, de derde thriller rond 'Cel 5' - een team van rechercheurs gespecialiseerd in misdrijven begaan tegen kinderen -, beschikt over sterke troeven die de fans zullen bekoren. Korte, krachtige dialogen, snelle scènewisselingen, psychologisch goed uitgewerkte personages en een achtergrond van spanning en geweld maken van deze thriller een van de beste uit de reeks. Waarom? Mogelijk omdat de auteur hier de perverse en verziekte psychopaat Dirk Truyts confronteert met zijn koele, misdadige handlanger Rachid.

De zevenjarige Irina Gerlach verdwijnt spoorloos na een cinemabezoek. Haar oudere zus slaat alarm en Dirk Deleu van de Mechelse recherche snelt ter hulp. Ook Ward Feremans van Cel 5 wordt ingeschakeld, maar bij gebrek aan sporen en getuigen is het bang afwachten. Als in een film met bijzonder vlot camerawerk verschuif…Lire la suite
Brussel. Cel 5, het rechercheteam dat gespecialiseerd is in misdaden begaan tegen kinderen, moet de ontvoering onderzoeken van de zevenjarige Irina Gerlach. Ze is verdwenen, toen ze tijdens een bioscoopvoorstelling naar de wc moest. De mensen van Speciaal Commissaris De Decker ontdekken al gauw dat ze hier te maken hebben met een niets en niemand ontziende tegenstander. Eenmaal in het nauw gedreven, wil deze zijn huid duur verkopen: als hij geen vrijgeleide krijgt en een andere identiteit, is Irina verloren. De auteur is zeer vindingrijk bij het opbouwen van sterke actiescènes: De lezer denkt herhaaldelijk: "nu zal hij toch wel gepakt worden". Maar steeds weer moet er door het team een nieuw obstakel worden genomen. Naast deze spanning is er de boeiend uitgewerkte aandacht voor de persoonlijke problemen die politiemensen ondervinden bij hun werk in het wespennest van de hedendaagse maatschappij, die dank zij haar democratische basis in juridisch en politiek opzicht zo ingewikkeld is g…Lire la suite

À propos de Luc Deflo

CC BY 3.0 - Image by Filip Naudts

Luc Deflo, né le 27 février 1958 à Malines (province d'Anvers) en Belgique et mort dans la même ville le 26 novembre 2018, est un dramaturge, scénariste et romancier belge de langue flamande, spécialisé dans les thrillers.

Il travaille en outre en tant que conseiller en matière d'organisation pour le groupe financier KBC.

Biographie

Luc Deflo a déjà écrit des pièces de théâtre, des scénarios et des pièces radiophoniques lorsqu'il lit un article sur un tueur en série sévissant aux États-Unis qui lui donne l'idée de reprendre le thème dans une fiction et d'en situer l'action en Flandre. Il publie en 1999 son premier thriller, Naakte zielen (fr. Âmes nues), nommé pour le prix Hercule-Poirot, qui récompense chaque année le mei…En lire plus sur Wikipedia