Livre
Néerlandais
Een IT-specialist dreigt de verdienstenpremie van de Deutsche Bank waar hij werkt, mis te lopen omdat zijn directe chef ermee vandoor wil gaan.
Titre
Angst / Deflo
Auteur
Luc Deflo 1958-2018
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2007
313 p.
ISBN
9789022322048

Commentaires

Hoofdpersonage Walter Vandamme is een pientere en ondernemende man die bij de Deutsche Bank is opgeklommen van gewone bediende tot IT-adviseur. In deze functie onderscheidt hij zich verder door het ontwerpen van een Precess Screening Systeem (PSS), waarmee de bank fortuinen aan besparingen kan realiseren. Dit welverdiende succes staat echter in schril contrast met de malaise op gezinsvlak. Walter leeft al geruime tijd gescheiden van zijn vrouw Hilde en zijn zevenjarige zoon Jonas. Het lot slaat evenwel meedogenloos toe wanneer Walter op dienstreis naar Frankfurt vertrekt en op diezelfde dag zijn zoon voor het eerst met de fiets naar school gaat, verongelukt en in comateuze toestand in het ziekenhuis wordt opgenomen. Vanaf dat ogenblik slaan bij Walter de stoppen door. Alternerende wraak- en schuldgevoelens drijven naar een hoogtepunt van vertwijfeling en geweld. Bij Hilde daarentegen dreigt angst haar leven voorgoed uit evenwicht te brengen.

Deflo schreef eerder al acht thrille…Lire la suite
Jeff Theunis, afdelingshoofd op de Deutsche Bank in Brussel, aast op de verdienstenpremie, bestemd voor zijn geniale IT-specialist, Walter Vandamme, die voor het bedrijf een miljoenenbesparende ontdekking heeft gedaan. Hierbij deinst Theunis zelfs niet terug voor moord. Zodra Vandamme dit ontdekt, slaat hij -hoewel onhandig- terug. Als rechercheur Deleu dan ook op zekere dag de moord op Daniela Marletta, een tijdelijke vriendin van Theunis, moet onderzoeken, aarzelt hij tussen de beide rivalen. De eerste helft van het boek wordt verteld vanuit de optiek van Vandamme. Het is het verdrietige verhaal van een technisch geniale, maar communicatief houterige loser. Daarna omkadert het onderzoek van Deleu de psychoanalyse van Vandamme. Zo ontstaat een wat hybride vertelstructuur. Een lezer die de strakke narratieve thrilleropbouw van Deflo gewend is, zal even moeten wennen en zijn verwachtingspatroon moeten aanpassen. Paperback, normale druk.

À propos de Luc Deflo

CC BY 3.0 - Image by Filip Naudts

Luc Deflo, né le 27 février 1958 à Malines (province d'Anvers) en Belgique et mort dans la même ville le 26 novembre 2018, est un dramaturge, scénariste et romancier belge de langue flamande, spécialisé dans les thrillers.

Il travaille en outre en tant que conseiller en matière d'organisation pour le groupe financier KBC.

Biographie

Luc Deflo a déjà écrit des pièces de théâtre, des scénarios et des pièces radiophoniques lorsqu'il lit un article sur un tueur en série sévissant aux États-Unis qui lui donne l'idée de reprendre le thème dans une fiction et d'en situer l'action en Flandre. Il publie en 1999 son premier thriller, Naakte zielen (fr. Âmes nues), nommé pour le prix Hercule-Poirot, qui récompense chaque année le mei…En lire plus sur Wikipedia