Livre
Néerlandais

Van het IJzeren Gordijn tot het fundamentalisme : internationale tegenstellingen na 1945

Luc De Vos (auteur)

Van het IJzeren Gordijn tot het fundamentalisme : internationale tegenstellingen na 1945

Dans la série:
Titre
Van het IJzeren Gordijn tot het fundamentalisme : internationale tegenstellingen na 1945
Auteur
Luc De Vos 1946-
Langue
Néerlandais
Édition
2de, herz. dr.
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 1999
414 p. : ill.
ISBN
90-6152-708-2

Commentaires

Met de nadruk op de militaire en diplomatieke aspecten worden alle belangrijke conflicten tussen 1945 en 1998 beschreven. Het boek bestaat uit twee delen: 1945-1973 en 1973-1990. Binnen deze periodes is een onderverdeling gemaakt langs drie krachtlijnen: de tegenstelling Oost-West, de tegenstelling Noord-Zuid, en de ontwikkeling van de economische polen Noord-Amerika, Europa, Zuidoost-Azië. In een epiloog worden de conflicten in de periode tussen 1990 en 1998 behandeld. Luc de Vos, officier en historicus, is hoogleraar aan de Koninklijke Militaire School en aan de universiteit van Leuven. Het boek is een poging een historisch overzicht te geven in de relaties tussen staten en volkeren, met de bedoeling inzicht in de samenhang te geven. De schrijver slaagt daar redelijk in door zijn beschrijvende stijl, de vele onderwerpen die hij behandelt en de uitgebreide index voor plaats- en persoonsnamen. Hierdoor is het boek goed bruikbaar als studie- en naslagboek. In deze tweede druk zijn ook …Lire la suite

À propos de Luc De Vos

Luc De Vos, né à Ostende en 1946, est un professeur belge. De formation, il possède une licence en histoire » et un doctorat en philologie et philosophie-histoire.

Il fut professeur en politique belge à la Katholieke Universiteit Leuven ainsi que professeur d'histoire militaire à l'École royale militaire et chef du département « Étude des conflits » de cette institution. Il est, en outre, un ancien colonel de l'armée belge qui était stationnée sur le territoire occupé de l'Allemagne de l'Ouest.

Luc De vos, qui est souvent invité à commenter des événements militaires dans les médias flamands a pris sa retraite le 4 juillet 2012.

Publication