Livre
Néerlandais

Langs velden van eer : belangrijke plaatsen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Luc De Vos (auteur), Richard Holmes (auteur)

Langs velden van eer : belangrijke plaatsen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Titre
Langs velden van eer : belangrijke plaatsen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog
Auteur
Luc De Vos 1946- Richard Holmes
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2006
166 p. : ill.
ISBN
90-5826-421-1

Commentaires

De Belg Luc De Vos en de Brit Richard Holmes, zijn beiden gespecialiseerd in militaire geschiedenis. In dit boek geven ze een helder en boeiend overzicht van enkele veldslagen uit zowel de Grote Oorlog als de Tweede Wereldoorlog.

Elk hoofdstuk is op dezelfde wijze ingedeeld: een inleiding die de context van de campagne uiteenzet, een groter beschrijvend gedeelte over het verloop van de strijd, een beschouwing van de gezichtspunten en stellingen. Aandacht wordt besteed aan het veranderende wapentuig en de wijzigingen in stijl van bevelvoering. Steeds doen de auteurs een beroep op particuliere en officiële oorlogsverslagen, teneinde de lezer een zo duidelijk en globaal mogelijk beeld te schetsen. Interessant is dat de lezer wordt uitgenodigd de slagvelden te bezoeken om zich een zo realistisch mogelijk beeld te vormen van de strijd in een omgeving die nog steeds de littekens vertoont van het oorlogsgeweld. Kaarten en plattegronden werden eveneens in dit overzicht opgenomen.
Lire la suite
De Belg Luc De Vos en de Brit Richard Holmes zijn beiden gespecialiseerd in militaire geschiedenis. In dit heldere en boeiende boek brengen zij verslag uit over de omstandigheden, de locatie, de aangewende middelen en strategie, en de gevolgen van zeven doorslaggevende veldslagen uit zowel de Eerste en Tweede Wereldoorlog, bv. de Somme 1916, Ieper 1914-1918, Operatie Goodwood 1944 (bij de veldslagen aan de IJzer (1914) en rond Bastogne (1944-1945) putte Luc De Vos gedeeltelijk uit zijn recente boek Strategie & tactiek). Elk hoofdstuk zet de context van de veldslag uiteen, beschrijft het verloop van de strijd en beschouwt diverse gezichtspunten en stellingen. Aandacht wordt vooral besteed aan het veranderende wapentuig en de wijzigingen in de bevelvoering. Er wordt vaak geciteerd uit particuliere en officiële oorlogsverslagen. Uitgaande van de littekens en herdenkingsplaatsen in het hedendaagse landschap wordt de lezer uitgenodigd deze slagvelden te bezoeken. Het boek werd voorzien van…Lire la suite

À propos de Luc De Vos

Luc De Vos, né à Ostende en 1946, est un professeur belge. De formation, il possède une licence en histoire » et un doctorat en philologie et philosophie-histoire.

Il fut professeur en politique belge à la Katholieke Universiteit Leuven ainsi que professeur d'histoire militaire à l'École royale militaire et chef du département « Étude des conflits » de cette institution. Il est, en outre, un ancien colonel de l'armée belge qui était stationnée sur le territoire occupé de l'Allemagne de l'Ouest.

Luc De vos, qui est souvent invité à commenter des événements militaires dans les médias flamands a pris sa retraite le 4 juillet 2012.

Publication