Livre
Néerlandais

De Eerste Wereldoorlog

Luc De Vos (auteur)

De Eerste Wereldoorlog

Dans la série:
Beknopt overzicht met bijzondere aandacht voor de gebeurtenissen in Belgie͏̈.
Titre
De Eerste Wereldoorlog
Auteur
Luc De Vos 1946-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2000
175 p. : ill.
ISBN
90-6152-945-X

Commentaires

Het landschap in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk draagt er nog steeds de sporen van; de witte kruisen in strakke lijnen geplant, de monumenten in brons en steen, de grauwe bunkers van gewapend beton. De Eerste Wereldoorlog, na een periode van bijna een eeuw, is nog steeds in woord en beeld aanwezig. Voor velen beperkt de Eerste Wereldoorlog zich tot een reeks namen: IJzer, Ieper, Marne, Verdun, maar hoe deze plaatsnamen en veldslagen zich verhouden tot het algeheel politiek-militaire gebeuren blijft meestal vaag. Deze overzichtelijke studie van Luc de Vos, hoogleraar geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School te Brussel en aan de KU Leuven, wil hieraan tegemoet komen.

De auteur plaatst kleine feiten en grote gebeurtenissen in een ketting van oorzaak en gevolg. Van de aanloop -- het politieke kruitvat in de Balkan (1914) -- tot het Verdrag van Versailles (1919) analyseert hij op heldere en bevattelijke wijze de diverse gebeurtenissen. Niet alleen de plannen van de Enten…Lire la suite
Het met foto's en kaarten rijk geïllustreerde boek van Luc de Vos geeft een beknopt overzicht van de Eerste Wereldoorlog, met daarbij speciale aandacht voor België. Het boek is geen succes. De auteur zet plompverloren de feiten naast elkaar, in een ten dele onbeholpen en ten dele te ingewikkeld Nederlands; hij heeft het bijvoorbeeld over 'het rond Metz in tegenwijzerzin pivoteren van grote legermassa's.' Het is niet duidelijk wat de doelgroep van De Vos is.

À propos de Luc De Vos

Luc De Vos, né à Ostende en 1946, est un professeur belge. De formation, il possède une licence en histoire » et un doctorat en philologie et philosophie-histoire.

Il fut professeur en politique belge à la Katholieke Universiteit Leuven ainsi que professeur d'histoire militaire à l'École royale militaire et chef du département « Étude des conflits » de cette institution. Il est, en outre, un ancien colonel de l'armée belge qui était stationnée sur le territoire occupé de l'Allemagne de l'Ouest.

Luc De vos, qui est souvent invité à commenter des événements militaires dans les médias flamands a pris sa retraite le 4 juillet 2012.

Publication