Livre
Néerlandais

Kapitein Corelli's mandoline

De dochter van een Griekse dokter wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog gescheiden van haar geliefde, een kapitein in het Italiaanse leger.
Titre
Kapitein Corelli's mandoline
Auteur
Louis De Bernières
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Captain Corelli's mandolin
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1996
479 p.
ISBN
90-295-0272-X

Commentaires

Dr. Iannis is arts op het lieflijke eiland Kefallinia dat door Mussolini's parachutisten wordt overrompeld. Op dat ogenblik verdwijnt bij zijn dochter Pelagia de liefde die ze koestert voor de analfabete visser Mandras als sneeuw voor de zon. De geschiedenis heeft de tijd ingehaald op hun eiland en het leven van Pelagia grondig verstoord. Maar ook voor Iannis heeft de nieuwe situatie weinig goeds in petto. In zijn vrije tijd werkt hij aan een persoonlijke geschiedenis van deze door de wereld vergeten en door de jeugd verlaten plek in de Ionische Zee. Hij vertelt over de bewoners van Kefallinia, met naast de reeds vernoemden, de zwijgzame herder Alekos, die slechts uiterst zelden neerdaalt van de hellingen van de slapende vulkaan Ainos, de bekvechters Kokolios, communist, en Stamatis, royalist, de sterke man Megalo Velisarios, die nog geen vlieg kwaad kan doen en de verloederde en immer dronken pope, vader Arsenios. Hun wedervaren wordt onverbrekelijk verbonden met de fatale wen…Lire la suite
Op een Grieks eilandje moeten de bewoners zich zien te redden gedurende de Duitse en Italiaanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en zich daarna ook nog staande houden onder de dictatuur. Deze moeilijke situatie, waarbij de nodige wreedheden plaatsvinden en natuurlijk ook dodelijke slachtoffers vallen, speelt zich af rond het leven van de dochter van de plaatselijke arts en haar geliefde, een Italiaanse officier die prachtig op de mandoline kan spelen (titel!). In korte hoofdstukken, die vooral in het begin van de hak op de tak springen, worden de vele gebeurtenissen, hoe somber ook, toch met de nodige humor verteld. Een uiterst boeiende roman over de Tweede Wereldoorlog, die meer ingaat op de houding van de mensen dan op de oorlogshandelingen. Prima vertaling. Op het omslag een scene uit de recente verfilming met Nicolas Cage en Penelope Cruz; kleine druk.