Livre
Néerlandais

Mijn Afrikaanse telefooncel

Lieve Joris (auteur)

Mijn Afrikaanse telefooncel

Titre
Mijn Afrikaanse telefooncel
Auteur
Lieve Joris
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Augustus, © 2010
157 p.
ISBN
9789045704524 (paperback)

Commentaires

Overleven in het puin

Lieve Joris had nog wat oude reisverhalen over Afrika en Oost-Europa in de la liggen. Ze bracht ze samen in een aangrijpende bundel observaties over menselijke vindingrijkheid.

De Oost-Europese verhalen weerspiegelen een scherp besef van verval en uitzichtloosheid

Voor wie er mocht aan twijfelen: Lieve Joris bracht het wel degelijk tot beschermengel van de publieke telefooncel die Bina Keita uitbaat in het Malinese Kokry, zoals ze vertelt in haar nieuwe boek Mijn Afrikaanse telefooncel. Het bewijs daarvan staat voorop het boek: een foto van die cel, met het keurige, met sjabloonletters geschilderde opschrift 'cabine téléfonique Lieve'.

Het boek bundelt reisverhalen die Joris in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw schreef, over Mali, Congo, Tanzania, Senegal, Egypte, Polen en Hongarije. Ze lijken bijproducten te zijn van de reportageboeken die Joris eerder publiceerde over Afrika, het Midden-Oosten en het Oost-Europa van rond de tijd dat de Muur viel.

Om een of andere reden vonden deze verhalen geen plaats in die boeken, maar dat wil niet zeggen dat ze het verdienden om in een la te verkommeren. Ze bieden een mooie staalkaart …Lire la suite

De bekende schrijfster en publicist Lieve Joris bundelde in dit boekje een aantal van haar columns, die ze maakte in de jaren '80 en '90 en publiceerde in Haagse Post, NRC, Quantara en Lettre Internationale. Ze voegde er enkele ongepubliceerde verhalen uit de dezelfde periode aan toe. De meeste van deze tien reisverhalen spelen zich af in Afrika, de rest in het Midden-Oosten en in Oost-Europa. Het gaat om haar ontmoetingen met mensen ter plaatse, ze observeert hen en vertelt op de bekende haar aansprekende manier over hun leven aldaar. Zo verhaalt ze o.m. over de gehandicapte Bina als hoofd van een postkantoor in Mali, Pépé in Kisangani in Congo, Mister Jacob op het eiland Pemba bij Zanzibar, het pension van madame Taher in Cairo, kerstmis in Syrië, met Kapuscinski in Warschau en Gdansk, de Poolse boerderij van Pjotr en Hania en over het leven in het Hongaarse dorp Tiszabo. Alle verhalen zijn van een datum voorzien. Zo geven ze een indruk van het recente verleden toen m.n. Oost-Europa…Lire la suite

À propos de Lieve Joris

CC BY-SA 4.0 - Image by Ruud Hendrickx

Lieve Joris née le (14 juin 1953 à Neerpelt, Belgique) est un écrivain belge de langue néerlandaise qui vit aux Pays-Bas depuis les années 1970. Elle s'est spécialisée dans les récits de voyage, surtout en Afrique et au Moyen-Orient.

Ses récits décrivent avec compassion mais sans complaisance la vie souvent difficile au Congo, au Mali ou en Syrie, etc. Chaque ouvrage nous fait partager ses impressions et ses observations avec un ton lucide et engagé.

Dans Mon oncle du Congo, Lieve Joris part sur les traces de son grand-oncle qui fut missionnaire au Zaïre.

Les Portes de Damas est le résultat d'un long séjour de Lieve Joris à Damas chez une amie syrienne dont le mari est prisonnier politique; c'est un journal sur la vie ordinaire à Damas dans un environnement oppressant.

Mali blues est un carnet de route à travers l'Afrique de l'Ouest…En lire plus sur Wikipedia