Livre
Néerlandais

Paardenstaart

Lieve Hoet (auteur)

Paardenstaart

Public cible:
12-14 ans et plus
Een jonge vrouwelijke huisarts leert haar eigen verleden verwerken na haar ontmoeting met een drugsverslaafde jongen die voor haar paarden zorgt. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Paardenstaart
Auteur
Lieve Hoet
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2000
150 p.
ISBN
90-209-4169-0

Commentaires

Hilde Carlier is een huisarts met een eigen praktijk. Zij bezit twee volbloedpaarden: Tyche en Kolga, het paard van haar overleden jongere broer Tim. De openingszinnen spreken aan: "Ik ken hem nu één jaar. Dat is veel én weinig. Genoeg om geregeld ruzie te hebben, te weinig om hem te begrijpen." Deze zinnen slaan op Alex, die in de manege een alternatieve straf voor vandalisme kan doen. Na die taak komt hij in zijn vrije tijd in haar stal werken omdat hij goed met paarden kan omgaan. In een eerste deel vertelt Hilde over haar ervaringen met Alex. Hij heeft een moeilijk karakter en heeft een bewogen periode van drugs en criminaliteit achter de rug. Heel spaarzaam gaat de vertelster met haar herinneringen aan Tim om. Toen hij in moeilijkheden kwam, gaf ze haar vriend Stefaan op die als arts in Australië wilde werken. Bij het begin van het verhaal lukt het haar nog steeds niet om Tims dood een plaats te geven. Ook de omgang tussen Hilde en Alex blijft moeilijk.

Als ze Alex een…Lire la suite
Hilde Carlier (ik-figuur), een huisarts met een eigen praktijk, heeft twee raspaarden gestald bij de manege. Daar ontmoet ze Axel, een jongen met een drugsverleden, die ermee akkoord gaat ook haar paarden te verzorgen. Beiden hebben hun geheimen, maar door hun liefde voor de paarden leren zij elkaar langzamerhand vertrouwen. Zij vertellen elkaar over hun verleden en gaandeweg leert Hilde accepteren wat er in haar leven met haar broer en haar vriend is foutgegaan. Knappe verhaalstructuur. Op boeiende wijze worden hier het probleem van drugsjongeren, de taboes en hun isolatie beschreven. Aardig is dat in dit verhaal de euro al is ingeburgerd als betaalmiddel. Overzichtelijke bladspiegel. Het omslag bevat een afbeelding van Axel, die door zijn lange haar meer een meisje lijkt, met een paard. De titel kan zowel op Axels lange haar als op de staart van het paard duiden! Vanaf ca. 13 jaar.