Livre
Néerlandais

De kapper

Liesbet Slegers (auteur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
De 'ik' vertelt wat er gebeurt als hij/zij naar de kapper gaat. Prentenboek met kleine en paginagrote schilderingen in vrolijke kleuren. Met tips voor opvoeders. Vanaf ca. 3 jaar.
Sujet
Haarkappers
Titre
De kapper
Auteur
Liesbet Slegers
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2009
[24] p. : ill.
ISBN
9789044810622 (hardback)

Commentaires

De kapper van Liesbet Slegers maakt deel uit van een serie boeken over beroepen uit de 'Clavis informatief'-reeks, waarin eerder o.m. De postbode en De politieman verschenen. Deze beroepen spelen vaak een rol in de fantasiespelen van kinderen, en worden ook vaak gebruikt als thema in de kleuterklas. Over een bezoekje aan de kapper zijn de meeste kleuters echter vaak minder enthousiast. Jonge kinderen vinden het lange stilzitten vervelend en ze zijn ook wel eens bang van scharen, kammen en haardrogers. Een informatief boek over een bezoek aan de kapper moet de jonge lezer in de eerste plaats duidelijke en correcte informatie geven over wat ze ervan kunnen verwachten.
De kapper voldoet helemaal aan deze vereiste. In een toegankelijke taal en met kleurrijke, sprekende illustraties beschrijft de auteur stap voor stap een bezoek aan de kapper. Eerst neem je plaats op een rij stoelen om je beurt af te wachten. Daarna vraagt de kapper je om in een speciale stoe…Lire la suite
Haren knippen is voor veel kleuters, ouders en kappers een martelgang. De 'ik' vertelt hoe ze behandeld wordt vanaf de wastafel tot het eindresultaat. Achterin twee bladzijden met voorbeelden van kapsels (met je mama of papa te kiezen). Op het achterste schutblad zijn in een kader pedagogische en hygiënische tips opgenomen, bv. dat agressieve shampoo vette schilfers veroorzaakt (de term 'berg' wordt niet genoemd) en hoe hoofdluizen kunnen worden voorkomen. Korte, duidelijke tekst in schreefloze letters op de linkerpagina onder een vierkant kader met zaken zoals haartypen en schaar. Rechts een paginagrote actieprent in felle kleuren met dikke zwarte contouren. Vlakke figuren, grote ronde hoofden en face met stipogen, -neus, en streepmond. Het bovenaanzicht van haren wassen is verwarrend; de wasbak lijkt aan het achterhoofd geplakt. Enkele uitdrukkingen verschillen van het Nederlands: het (de) kapsalon, zuur(heids)graad, komaf (korte metten) maken. De band met attributen om het middel …Lire la suite

De kapper

Naar de kapper gaan is voor de allerkleinsten soms een hele karwei. Het geduld van ouders en kapper wordt dikwijls op de proef gesteld. Daarom is het aan te raden je kind heel jong met de kapper kennis te laten maken. Dan aanvaarden ze de kapper vlugger. Dit boekje is een goede hulp om te laten zien en te vertellen hoe het eraan toe gaat. De tekst is eenvoudig, de illustraties spreken voor zich. In de klas kan het boekje aan bod komen bij het thema 'de kapper'. Achteraan staan er tips voor de ouders in verband met kinderhaartjes en de kapper en over hoofdluizen, de laatste jaren een ware plaag in onze scholen.