Livre
Néerlandais
De geniale 17-jarige Quentin belandt op raadselachtige wijze op een academie voor magie en beleeft daar spectaculaire avonturen. Vanaf ca. 15 jaar.
Sujet supplémentaire
fantasy
Titre
De magiërs
Auteur
Lev Grossman
Traducteur
Carolien Metaal
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The magicians
Édition
1
Éditeur
Uithoorn: Karakter, 2010
429 p.
ISBN
9789061126799 (paperback)

Commentaires

Wie ambitie heeft om enige creativiteit te tonen in het fantasygenre, neigt vaak naar parodiërende middelen om het genre enigszins op zijn kop te zetten en de voorspelbaarheid te breken. Lev Grossmans De magiërs lijkt aanvankelijk op dat helaas ook al meermaals beproefde stramien te borduren. Het boek is verdeeld in vier boeken, waarvan het eerste haast een pastiche lijkt van Harry Potter of de 'Narnia'-saga.

Quentin Coldwater, een tiener die elke mogelijke reden van zijn bestaan danig in twijfel trekt, ontdekt namelijk een magische doorgang naar een school waar hij wordt ingewijd in de magie. Hij lijkt even een gelukkige mens te kunnen worden, want van een dergelijke verheven levensopdracht droomt hij al sinds hij verslaafd werd aan Plovers fantasyboeken over de magische wereld Fillory. Het eerste boek draait vooral om zijn studentenjaren, en hoewel echo's van Harry Potter nooit veraf zijn, is dit er een volwassen en geloofwaardigere versie van.

Het tweede boek …Lire la suite
De geniale 17-jarige Quentin wordt toegelaten tot een exclusieve geheime universiteit in de Verenigde Staten waar hij een gedegen opleiding krijgt in de magie. Altijd al dol op de boeken over het magische land Fillory droomt hij ervan daarheen te kunnen. Nadat hij en zijn vrienden zijn afgestudeerd en een leeg leven van drank en seks leiden, ontdekken ze een manier om in Fillory te komen. Daar ontaardt Quentins kinderdroom in een nachtmerrie. Het eerste deel van dit fantasyboek speelt op de school en bevat veel Harry Potterachtige elementen. Hierna volgt een deel over het lege leven na het afstuderen waarna ze in de chaos van Fillory terecht komen. Het laatste deel brengt Quentin terug naar New York. Het boek eindigt vrij abrupt en laat ruimte voor een vervolg. Het geheel is doordrenkt met verwijzingen naar de Narniakronieken van C.S. Lewis. Het leest vlot en zal fantasysliefhebbers zeker aanspreken. Kennis van de Narniaboeken is een pre. De auteur studeerde literatuurwetenschappen en…Lire la suite

À propos de Lev Grossman

CC BY-SA 3.0 - Image by Larry D. Moore

Lev Grossman, né le 26 juin 1969, est un journaliste et romancier américain. Il a notamment obtenu le prix Astounding du meilleur nouvel écrivain 2011.

Biographie

Œuvres

Série Magiciens

  1. Les Magiciens, L'Atalante, coll. « La Dentelle du cygne », 2010 ((en) The Magicians, 2009), trad. Jean-Daniel Brèque
  2. Le Roi magicien, L'Atalante, coll. « La Dentelle du cygne », 201…En lire plus sur Wikipedia