Livre
Néerlandais
Als een zwaar psychisch gestoord meisje door de politie aan een kruisverhoor wordt onderworpen, heeft ze geen idee wat er is gebeurd.
Titre
Dochter
Auteur
Lenny Peeters 1975-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2017
222 p.
ISBN
9789044633894 (paperback)

Commentaires

Een wolvenkind zonder scrupules

ROMAN. Lenny Peeters voert ons in haar romandebuut Dochter mee naar een rauw en bizar universum. Ze laat ons meekijken in het hoofd van een autistisch meisje dat bloed aan haar handen heeft kleven.

'Ik kan enkel cavia's voelen, geen mensen', zo laat het vertelpersonage Dochter zich ontvallen. Empathie is niet het sterkste punt van het opgroeiende meisje. Ze leeft in de cocon van haar eigen geest en heeft amper besef van goed en kwaad.

Haar complete leven draait rond de minutieuze zorg voor haar spartelende cavia's. Maar of ze die taak feilloos aanpakt? Een voor een sterven ze, nadat Dochter de dieren 'in hun vanachteren' volpropt met gewassen, kruiden en grassnippers. Nochtans zou ze hen graag zien kweken en vermenigvuldigen. Daarvoor trekt ze op consultatie bij Jonas. Ze koestert een bijna charismatische bewondering voor de iets oudere buurjongen en wisselt met hem regelmatig 'een muizenkus' uit. Hij misbruikt op zijn beurt haar vertrouwen en laat haar sliploos rondjes voor hem draaien. Naïef en verblind weet Dochter niet beter dan dat het zo hoort.

Ook haar vader, met wie ze na de dood (of de vlucht?) van haar moed…Lire la suite

Dochter

Eerste zin. Ik steek het mes in de grond en veeg mijn handen af aan mijn trui.

Dochter woont samen met haar vader in een verwaarloosd huisje. Het meisje is licht gestoord, wordt op school gepest en vindt rust en troost bij haar cavia’s, die ze heel graag kleintjes zou zien krijgen. Daarom legt ze hen iedere dag op elkaar en steekt ze met een oorstokje kruiden en grassnippers in hun ‘vanvoren’. Tot ze sterven. Dat ze dat zo moet doen, weet ze van haar oudere buurjongen Jonas, die haar graag zonder slipje ziet dansen. ‘Ga eens tot een bolletje opgekruld liggen,’ zei hij, ‘net als een cavia.’ Waarna hij zijn stokje in haar stak en zij met bloed in haar slipje naar huis trok. Die avond propte ze kruiden en grassnippers in haar vanvoren.

In Dochter geeft Lenny Peeters een beeld van een totaal gedegenereerde wereld waarin seksueel misbruik de overhand heeft. Er wordt incest geïnsinueerd, de huisarts heeft graag dat het meisje over zijn knie wrijft, zeker nu ze ‘bulten’ begint te krijgen en Jonas gaat steeds verd…Lire la suite

Door het kruisverhoor waaraan een jong meisje, Dochter genaamd, door de politie wordt onderworpen, weet de lezer meteen dat iets ernstigs is gebeurd. Dochter (blijft naamloos) is een puberend meisje dat samen met haar vader in een afgelegen boerderijtje woont en lijdt aan een zware verstandelijke beperking. Dit uit zich in haar spraak, gedachtegang en handelen. Ze heeft één grote passie: het kweken en verzorgen van cavia’s, maar dan wel op haar eigenzinnige biologische wijze. Moeder is overleden bij de geboorte van Dochter. Het gezin heeft het financieel zeer moeilijk. Vader kweekt groenten, planten en kruiden. Het meisje knoopt een vriendschap aan met buurjongen Jonas die haar uiteindelijk ook in de liefde zal inwijden. Maar waarom wordt zij door de politie ondervraagd? Hoofdstuk na hoofdstuk wordt een tipje van de sluier opgelicht. De auteur (1975) weet zich wonderbaarlijk en spectaculair in te leven in de gedachtewereld van Dochter maar vooral ook in haar vocabulaire en gedrag. Pas…Lire la suite