Livre
Néerlandais

Kopvoeter : roman

Als de jonge slachter Erwin teruggaat naar het dorp van zijn kindertijd duiken daar al gauw familie- en dorpsgeheimen op die tot in het heden doorspelen.
Titre
Kopvoeter : roman
Auteur
Kristof De Muynck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Polis, 2016
190 p.
ISBN
9789463101332 (paperback)

Commentaires

Aardse oerkreten en vochtig gehijg

Roman. Kristof De Muynck schrijft plastisch en animaal. In zijn decadente debuut Kopvoeter tart hij alle wetten van de Vlaamse boerenroman.

Literair Vlaanderen hunkert naar een nieuwe Hugo Claus zoals wielerfanaten smachten naar een Belgische Tourwinnaar na Lucien van Impe. Even dacht men een vrouwelijke variant te hebben gevonden in Lize Spit. Uiteindelijk bleek ze toch op eigen benen te kunnen staan.

Nu krijgt debutant Kristof De Muynck (°1970) de twijfelachtige eer toebedeeld om in het karrenspoor van Claus te treden. Met Kopvoeter, her en der getypeerd als een 'hilarische boerenroman', haalde de Gentenaar meteen de landelijke media. Dat had veel te maken met zijn ongewone curriculum. Een schrijver die een coiffeursalon uitbaat, een manege bezit en de legendarische Antwerpse Bar Tabac runde, een boetiek openhield, tegellijnen ontwierp en toneelkostuums fabriceerde? Het is geen courant verschijnsel.

Het object van al deze aandacht liet zich het hoofd niet op hol brengen. En dat siert hem. "Ik vind het nogal heftig om ineens een auteur genoemd te worden", zei…Lire la suite

In zijn opvallende debuutroman volgt de Vlaamse auteur (1970) de jonge slachter Erwin die vanuit de stad terug naar het dorp van zijn kindertijd trekt. Hij logeert bij boerin Marre. Op haar grond werd de as van haar vader Modest uitgestrooid. Hoewel ruim drie maanden dood levert deze Modest voortdurend commentaar op de gebeurtenissen. Al gauw duiken er ingrijpende familie- en dorpsgeheimen op, die tot in het heden doorspelen. Uiteindelijk blijkt dat Erwins vader tijdens Tweede Wereldoorlog met de liquidatie van een Duitser ook het lot van een reeks onschuldige jongens en Elza bezegelde. Deze Elza was de grote liefde van Modest. Door de realistische verhaallagen heen zijn sprookjesachtige elementen en mythische beelden, die vaak aan de ‘Metamorfosen’ van Ovidius doen denken, verweven. Hier is een authentieke, passionele vertelstem aan het woord, die voluit en breed schildert, maar de spanningsboog niet laat verslappen.