Easy reading
Néerlandais

Verhalen van Kristien Hemmerechts

Verhalen van Kristien Hemmerechts

Titre
Verhalen van Kristien Hemmerechts
Auteur
Kristien Hemmerechts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, 2009
83 p.
Note
Bewerking in eenvoudige taal van de verhalen: De overkant, Het elektrische mes, Kerst, Weekendzusjes, Gas
ISBN
9789086960514

Commentaires

Hemmerechts voor beginners

Zelfs in een vereenvoudigde versie zorgden een handvol oudere verhalen van Kristien Hemmerechts voor commotie. Ook in de hertaling toont zich de kracht van literatuur.

Kristien Hemmerechts:

'Het is even schrikken als je zo'n hertaalde versie leest'

Onder het motto 'Lezen voor iedereen' heeft de Amsterdamse Uitgeverij Eenvoudig Communiceren een behoorlijk boekenaanbod gecreëerd voor mensen die moeite hebben met lezen: studenten Nederlands tweede taal (NT2), laaggeschoolden, verstandelijk gehandicapten, dyslectici, enzovoort. Volgens directeur Ralf Beekveldt gaat het in Nederland om zo'n 15 procent van de bevolking. Sinds een jaar ontplooit hij ook activiteiten in België. Hij startte de reeks 'Vlaamse Reuzen' met Verhalen van Herman Brusselmans, waar nu vijf bestaande, maar hertaalde Verhalen van Kristien Hemmerechts aan worden toegevoegd. Daarnaast zijn in Vlaanderen ook de meer dan 75 titels beschikbaar die de afgelopen jaren in Nederland zijn verschenen: romans van Kader Abdolah en Ronald Giphart, misdaadverhalen, bewerkingen van klassieken als Romeo en Julia, Robinson Crusoë, Moby Dick, het dagboek van Anne Frank en een hele reeks s…Lire la suite

Uitgaven in de Makkelijk Lezen-sfeer zijn nogal eens aan de traditionele en zoetsappige kant. Deze uitgave is daarom verfrissend. Hij bevat vijf korte verhalen van de bekende eigenzinnige Vlaamse schrijfster (1955), veelal vol absurde fantasie. Over een kantoormedewerkster die de overkant bespioneert, een elektrisch mes dat vingers afsnijdt, een relatie van een man met een verstandelijk gehandicapte vrouw, een nieuwe tweede relatie en over een vrouw die een hamer uit de trein steelt. Bepaald niet alledaagse stof. De verhalen zijn in hoofdstukjes verdeeld; deze zijn weer in korte alinea's opgeknipt. Volle pagina's tekst, maar het vele wit tussen de alinea's geeft de beginnende lezer bemoediging. Korte zinnen, makkelijk taalgebruik. Geschikt voor volwassenen die nog niet zo bedreven zijn in het lezen van Nederlandse teksten. Normale druk.

À propos de Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (née le 27 août 1955 à Bruxelles) est une écrivaine belge flamande. Elle est également professeur de littérature anglophone à la KUB (Katholieke Universiteit Brussel - Université catholique de Bruxelles).

Biographie

Kristien Hemmerechts étudie la philologie germanique à la Faculté Universitaire de Saint-Aloysius ainsi qu'à la KUL (Katholieke Universiteit Leuven - Université Catholique de Louvain), et présente en 1986 sa thèse : A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

C'est également en 1986 que débute sa carrière d'auteure de fiction, avec trois récits en anglais réunis dans un même ouvrage : First fictions, Introduction 9. Sa première nouvelle, Een zuil van zout est publiée en 1987. En 1998 paraît Taal zonder mijEn lire plus sur Wikipedia

Suggestions