Livre
Néerlandais

De nieuwe knecht van Sinterklaas

Kristien Dieltiens (auteur), Erika Cotteleer (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Sinterklaas neemt een nieuw hulpje in dienst. Papperdidas is een straatjochie dat graag voor Sinterklaas wil werken, maar hij moet nog veel leren. Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.
Titre
De nieuwe knecht van Sinterklaas / Kristien Dieltiens ; ill. Erika Cotteleer
Auteur
Kristien Dieltiens
Dessinateur
Erika Cotteleer
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2005
270 p. : ill.
ISBN
90-448-0501-0

Commentaires

Ondeugend Pietje

Sinds de Beernemse jeugdauteur Kristien Dieltiens nog maar deeltijds werkt als leerkracht is het aantal boeken dat ze schrijft fiks toegenomen. We kennen haar het best van jeugdromans over gevoelige of moeilijk bespreekbare thema's. Haar inspiratiebronnen zijn vooral de muziek en de kinderen.

Dat ze niet alleen ernstige onderwerpen aankan, bewijst Kristien Dieltiens met het pas verschenen humoristische sinterklaasboek De nieuwe knecht van sinterklaas. Het is een lijvig (voor)leesboek geworden waarin het nieuwe knechtje Papperdidas alles doet om een echte zwarte piet te worden. Papperdidas woont in een doosje onder de brug tot de Sint hem vindt en uitnodigt om zijn nieuwe knecht te worden. Het pietje-in-spe is een ontwapenend ventje dat de harten zal veroveren van jonge en minder jonge lezers. Vooral de kinderen zullen iets van henzelf in het knechtje van sinterklaas herkennen.

Sinterklaas is weer in het land en dat merken we ook in de boekhandel. Het is niet altijd even evident om te kiezen uit het ruime aanbod. De nieuwe knecht van Sinterklaas is alvast een grappig, vlot en origineel verhaal.

Sinterklaas vreest dat hij dit jaar niet rond zal komen met al zijn kinderbezoeken, tenzij er een nieuwe knecht bijkomt. Petro schrikt zich een hoedje, de Zwarte Pieten zijn al eeuwen met 99en dat wil de Sint nu veranderen? Sinterklaas gaat zelf op zoek naar een nieuwe knecht. Als hij terugkomt, kunnen de Pieten hun ogen niet geloven: moet dat kleine, vuile jongetje dat de 'r' niet kan uitspreken een echte Zwarte Piet worden? Tot overmaat van ramp wordt de kleine Papperdidas aan Petro toevertrouwd. Maar deze laatste valt al gauw voor de lieve lach en alle goede bedoelingen van de kleine.

Papperdidas krijgt Pietenkleren, leert marsepeinen varkens en chocolade beertjes maken, helpt de Sint bij het halen van zonnegoud en manezilver, hij vangt sterren…Lire la suite
Omdat Sinterklaas het steeds drukker krijgt, neemt hij Papperdidas in dienst, een straatjochie dat in een doos woont. Maar voordat Papperdidas een echte Piet wordt, moet er nog veel geleerd worden. De alwetende verteller geeft de lezer samen met Papperdidas, die onbekend is met het fenomeen sinterklaas, een kijkje achter de schermen bij Sint: waar woont hij, hoe werkt hij, hoe kan hij zo oud zijn, etc.? Dit alles op zo'n overtuigende manier verteld dat je er bijna zelf weer in gaat geloven. Vlot taalgebruik met hier en daar wat onbekende/verouderde woorden ('slierde', 'opgeplooid') en voor de beoogde leeftijd moeilijke gezegdes ('over het paard getild'). Overzichtelijke bladspiegel met kinderlijke zwart-witillustraties met grijstinten, wisselend van grootte. Korte hoofdstukken. Niet altijd even makkelijk voor te lezen als je het goed wilt doen (Papperdidas slist bijvoorbeeld). Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

De nieuwe knecht van sinterklaas

De Sint heeft zorgen: zijn feest komt er aan en er is nog zoveel te doen! Hij heeft nu negenennegentig Zwarte Pieten en allemaal doen ze hun uiterste best om alle pakjes op tijd klaar te krijgen. Maar er komen steeds meer kinderen bij en de verlanglijstjes worden steeds langer. Sinterklaas besluit om op zoek te gaan naar een nieuwe knecht. Maar waar vindt hij er eentje die aan de tien Zwarte-Pietenregels voldoet? Het wordt Papperdidas, een ondeugend weesjongetje. Petro, de belangrijkste piet, neemt hem onder zijn hoede. Hij moet ervoor zorgen dat Papperdidas zorgvuldig wordt opgeleid. Aanvankelijk is hij niet zo blij met Sinterklaas' keuze maar al snel steelt Papperdidas de harten van alle Pieten, ook dat van Petro. We volgen Papperdidas en Petro op al hun avonturen en komen hierbij veel te weten over het reilen en zeilen in de hemel en in het kasteel van de Sint. Het nieuwe voorleesboek van Kristien Dieltiens gaat over het lievelingsfeest van veel kinderen: het Sinterklaasfeest! Dit …Lire la suite

Suggestions