Livre
Néerlandais

Verdriet is drie sokken

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (dessinateur), Thijs Borsten (compositeur)
Gedichten en versjes over onderwerpen als verdriet, liefde en blijdschap. Meer dan de helft van de versjes is op de cd te beluisteren. Voorzien van paginagrote, sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 jaar.
Titre
Verdriet is drie sokken
Auteur
Koos Meinderts
Dessinateur
Annette Fienieg
Compositeur
Thijs Borsten
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2008
86 p. : ill. + cd
ISBN
9789047700760

Commentaires

De Nederlandse kinderboekenweek over poëzie heeft er niet alleen voor gezorgd dat er heel wat nieuwe bundels voor kinderen verschenen, maar ook dat dichters bloemlezingen uit eigen werk op de markt brachten. In Verdriet is drie sokken verzamelt Koos Meinderts zowel oude als nieuwe gedichten van hemzelf. De bundel telt vijf afdelingen, met telkens zeven versjes.

De eerste afdeling draait rond dichten, lezen, woorden en wat ze kunnen oproepen. Soms word je even gecharmeerd door een vondst, maar in de meeste gedichten is het spel met woorden gekunsteld of flauw. In 'Mooie woorden' bv. klinken veel regels helemaal niet mooi. Zo is de ongewone woordorde in volgende regels niet functioneel en dient die vooral om te rijmen: "Het doosje raakte vol / en de dichter raakte leeg. / Hij deed het doosje open, / de dichter voortaan zweeg." De opsommingen en het woordspel in 'Ik schrijf ze op' zijn gezocht: "dat ik nog houer hou dan hou / van de allerjouste jou."

De tweede afdel…Lire la suite
De intrigerende titel van deze mooi verzorgde dichtbundel voor kinderen is direct ook de titel van het eerste liedje dat op de bijbehorende cd staat. De verzamelbundel zelf bevat 35 oude en nieuwe gedichten, zeven per thema. De thema’s van de gedichten zijn niet nieuw, maar wel op een originele manier vormgegeven. Ze zijn daardoor herkenbaar en verfrissend tegelijk. Onderwerpen als verdriet, blijdschap, liefde en rouw worden heel concreet gemaakt in een stijl die ook ruimte voor verbeelding openlaat. Er zijn ook gedichten over onder andere schrijven, woorden, lezen, de nacht, spelen, herfst, zomer en winter. De kleurenillustraties, die steeds een dubbele pagina beslaan, zijn sfeervol. Ze ondersteunen de teksten goed, maar zijn niet erg spannend, op een enkeling na (bv. ‘Koen is dood’ en ‘Opa Dommel’). De tekenstijl is vrijwel overal hetzelfde, wat overigens wel voor een bepaalde eenheid zorgt. De verschillende muziekstijlen van de 21 liedjes op de cd* en de stemmen van Harry Jekkers e…Lire la suite

Verdriet is drie sokken

‘Verdriet is drie sokken’ is letterlijk en figuurlijk een klein pareltje, zo’n boekje om eeuwig en drie dagen te koesteren. Korte, lieve, door hun eenvoud vaak aangrijpende gedichtjes die een scala van onderwerpen aansnijden, gaande van liefde en rouw over de seizoenen tot het spelen met lettertjes; het zit er allemaal in. Soms ontlokken ze je een glimlach, een andere keer laten ze je stilletjes achter, zoals bijvoorbeeld in het ontroerende ‘Koen is dood’, over de dood van een klasgenootje. Waar de gedichten van Koos Meinderts je op de een of andere manier steeds weten te beroeren, zo zijn de tekeningen van Annette Fienieg louter ondersteunend. Er valt niet meteen iets op aan te merken en door in één volgehouden stijl te tekenen zorgen de illustraties ook voor een zekere rust, maar ze raken de lezer niet, zoals de gedichtjes dat wel plegen te doen. Misschien wordt de aandacht juist daardoor wel volledig naar de tekst getrokken en daar kunnen we niets op tegen hebben. De bijbehorende c…Lire la suite

Suggestions