Livre
Néerlandais

Van wie is dat ei ?

Koos Meinderts (auteur), Kristien Aertssen (dessinateur)

Van wie is dat ei ?

Koos Meinderts (auteur), Kristien Aertssen (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Een ei weet niet van wie hij is. Alleen poes wil het hebben. Want er zit een lekker hapje in. Samenleesboek op niveaus AVI-Start en AVI-M4. Vanaf ca. 6 jaar.
Niveau de lecture
AVI 1, AVI 4
Titre
Van wie is dat ei ?
Auteur
Koos Meinderts
Dessinateur
Kristien Aertssen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-8058-2

Commentaires

De 'Maan roos vis samenleesboeken' combineren leestechnisch eenvoudige teksten met meer gecompliceerd leesmateriaal. Het principe is als volgt: wat op de linkerpagina staat, is bedoeld voor de beginnende lezer, wat rechts staat voor de geoefende meelezer. De moeilijkheidsgraad van de tekst links verschilt en evolueert van verhaal tot verhaal. Binnen het eerste AVI-niveau worden losse woorden geleidelijk aan korte volwaardige zinnen. Achterin de boekjes vind je telkens een afsluitend gedicht en binnenin zijn de verhalen voorzien van kleurrijke prenten. Het concept van de samenleesboeken klinkt veelbelovend. Toch valt op dat veel verhalen gekunsteld zijn en een onlogisch verloop hebben en dat werkt bepaald niet leesbevorderend. Zwakke lezers zullen in dat geval zeker afhaken.
In Van wie is dat ei? dient zich aan als een sprookje. Een ei gaat op zoek naar een eigenaar. Een origineel, speels en spannend geheel.
[Sofie De Jonckheere]
Een eenzaam ei wil weten bij wie het hoort. Vele dieren komen kijken, maar niemand neemt het mee. Alleen poes is geïnteresseerd, omdat in het ei een lekker hapje zit. Poes houdt het ei warm. Als het kuiken uit het ei komt, is het te klein om op te eten. Poes verzorgt het, leert het poezenmanieren en is achteraf flink trots op haar kuiken. Dit samenleesboek uit de reeks 'Maan roos vis samenleesboeken'* bevat op elke pagina een illustratie, met links een summiere tekst onder de illustratie, AVI-Start en rechts een uitvoeriger tekst, AVI-M4. Zo kunnen kinderen na enkele weken leesonderwijs het boek samen lezen met iemand die al langer kan lezen. Het boek heeft een mooie lay-out met gekleurde pagina’s en illustraties in groen-blauwe tinten. De expressieve schilderijtjes geven een meerwaarde aan de tekst en tonen een sluwe kat die zich laat vermurwen door het kuiken. Leuk door het ongewone verhaalverloop. Vanaf ca. 6 jaar.

Suggestions