Livre
Néerlandais

Meneer Hoedjes vangt een vis

Koos Meinderts (auteur), Annette Fienieg (dessinateur), Jacob Grimm (antécédent bibliographique)
Meneer en mevrouw Hoedjes zijn heel gelukkig samen. Dat verandert als ze een vis ontmoeten van wie ze een wens mogen doen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Sujet
Hebzucht
Titre
Meneer Hoedjes vangt een vis
Auteur
Koos Meinderts
Dessinateur
Annette Fienieg
Antécédent bibliographique
Jacob Grimm Wilhelm Grimm
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2013
69 p. : ill.
Note
Gebaseerd op 'De oude visser en zijn vrouw', een sprookje van Grimm Bewerking van de musical 'Pigelmee', geschreven door Harrie Jekkers en Koos Meinderts
ISBN
9789047705932 (hardback)

Commentaires

Meneer Hoedjes (zo geheten omdat hij een boel hoedjes tegelijk draagt) doet op een dag een mooie vondst: een berg planken, waar hij eindelijk een eigen huisje mee kan timmeren. Boven op een duin, met zicht op zee, bouwt hij een plekje voor zichzelf. Maar alleen is maar alleen, en wanneer er een mooie vrouw voorbijkomt die best mevrouw Hoedjes wil zijn, is hij dolgelukkig. Al gauw heeft mevrouw Hoedjes prachtig nieuws voor meneer: er komt een klein Hoedje — hun geluk is compleet. Net als in ‘Van de visser en zijn vrouw’, het Grimm-sprookje waarvan dit verhaal een bewerking is, leven de Hoedjes in een tuin van Eden aan zee. Tot meneer Hoedjes op een dag een grote vis vangt, maar hem uit medelijden teruggooit. De vis is zo dankbaar dat hij meneer Hoedjes een wens aanbiedt, die de vis zal waarmaken. Meneer Hoedjes weigert — tenslotte heeft hij alles al om gelukkig te zijn. Maar de vis blijft terugkomen, en blijft hem verleiden, als de slang in het paradijs. Na een tijd ziet meneer Hoedje…Lire la suite
Meneer en mevrouw Hoedjes zijn gelukkig. Ze wonen samen in een zelfgemaakt huis. Hun gelukkige leven verandert wanneer meneer Hoedjes een grote vis vangt, die hij weer terug in zee gooit. Van deze vis mag hij een wens doen. Na enig aandringen wenst meneer Hoedjes een mooie jurk voor zijn vrouw. Na deze wens volgen er steeds grotere wensen. Het loopt fout als meneer en mevrouw Hoedjes zich het eeuwige leven wensen. De tijd blijft stilstaan, zodat ze nooit hun kind zullen zien dat mevrouw Hoedjes verwacht. Het verhaal is gebaseerd op het sprookje van Grimm 'De oude visser en zijn vrouw' en is een bewerking van de musical Piggelmee, geschreven door de auteur en Harrie Jekkers. Het laat zich door de vele dialogen gemakkelijk lezen en voorlezen. De vele zwart-witillustraties passen qua sfeer goed bij het verhaal. Op de aantrekkelijke omslag is meneer Hoedjes te zien die over het water kijkt. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf te lezen vanaf ca. 7 jaar.

Meneer Hoedjes vangt een vis

Dit verhaal is gebaseerd op 'De oude visser en zijn vrouw', een sprookje van Grimm. Het is ook een bewerking van een musical. In dit verhaal is Meneer Hoedjes vomaakt gelukkig in zijn huisje aan zee. Maar als hij op een dag een vis vangt en hem opnieuw de vrijheid geeft, krijgt zijn leven een heel andere wending. Meneer Hoedjes mag immers een wens doen en vanaf dan is niets nog eenvoudig. Heel speels en leuk geillustreerd verhaaltje, verlucht met hier en daar een versje en een liedje. Heel ludiek en aangenaam om voor te lezen.

Suggestions