Livre
Néerlandais

Oooooh! van opera

Koen Crucke (auteur), Ingrid Godon (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
De 11-jarige Thomas vertelt hoe hij auditie doet voor de opera en wat zich afspeelt voor een voorstelling. Prentvertelling, afgewisseld met informatie over opera's. Met, soms paginagrote, kleurenillustraties in warme kleuren. Vanaf ca. 10 jaar.
Sujet
Opera
Titre
Oooooh! van opera
Auteur
Koen Crucke
Dessinateur
Ingrid Godon
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
56 p. : ill.
ISBN
9789058384515

Commentaires

Oooooh! van opera, miii! van mirakel

De belangstelling voor 'Oooooh! van opera' van Koen Crucke en Ingrid Godon is groot: hoeveel leuke boeken stellen achtjarigen aan opera voor?

'Het zou toch zo prettig zijn als kinderen in contact kwamen met opera'

'Mi-míí´!' in de Redoutezaal van de Gentse Opera zingen een honderdtal kinderen tussen acht en tien uit volle borst mee met Koen Crucke. Zo leuk wordt een persconferentie zelden. Hier en daar heeft iemand de slappe lach als de bariton Benoît de Leersnyder en de sopraan Ann De Prest tussen de leerlingen van De Muze en De Wispelberg lopen en het duet uit Die Zauberflöte zingen - 'dat roze broekske van Papageno, mevrouw!'. Het is giechelige aandacht, maar wel aandacht.

Koen Crucke heeft zijn jonge collega's uitgenodigd voor de voorstelling van Oooooh! van opera , dat hij samen met de illustratrice Ingrid Godon heeft gemaakt. Opera en operette zijn natuurlijk Cruckes carrière en zijn lang leven - al hebben de meeste toeschouwers op deze persconferentie hem leren kennen als 'mijnheer Alberto' uit Samson - en ook Godon is een operafan.
Ze wilde ook de mensen tekenen achter de schermen: de pianist…Lire la suite

Thomas (11) vertelt in ik-vorm over zijn auditie voor de opera, de eerste repetitie, en de première. Het draait om informatie, Thomas is slechts aangever. De tweede helft van het boek biedt 'opera-weetjes', van Nellie Melba (en het ijs) tot operatradities; dan volgt iets over vier bekende opera’s van Rossini, Mozart, Bizet en Verdi. Helaas ontbreekt een register en lijkt de informatie willekeurig. Zo worden begrippen als 'coloratuursopraan' en 'tenore-buffo' niet verklaard; daarnaast soms Engels en Frans jargon. De Vlaamse schrijver-operazanger richt zich direct tot de lezer (na een paar keer ben je een 'echte fan'), maar de toon is stijf. Warme, kleurige, paginagrote illustraties in o.a. pluche-rood vanuit kikker- of vogelperspectief, afgewisseld met kleine overzichten, en vignetten van medewerkers met naam en functie tussendoor. Theatrale lay-out met 'progamma'versieringen, glad papier, kleine letter. De voorkaft toont het toneel met gesloten doek voor de voorstelling, de achterkaft…Lire la suite

Oooooh! van opera

Samen met Lise wordt Thomas uitgekozen om mee te spelen in een opera- uitvoering van Puccini’s ‘Madam Butterfly’. Via het verslag van de jongen over de voorbereidingen, verneemt de lezer hoe een opera- uitvoering tot stand komt en wie er allemaal aan meewerkt. Dit boek heeft als bedoeling om jonge lezers vanaf een jaar of tien op een speelse manier vertrouwd te maken met het verschijnsel opera. Een van de auteurs is Koen Crucke die de operawereld van binnenuit kent en bijgevolg goed geplaatst is om uit te maken wat er allemaal in een boek als dit aan bod moet komen. ‘Oooooh! van opera’ omvat drie delen: naast het verhaal van Thomas wordt ook aandacht besteed aan allerlei operaweetjes en aan enkele beroemde opera’s zoals ‘De toverfluit’ van Mozart en ‘Carmen’ van Bizet. In dit laatste deel komen wel enkele termen aan bod die niet nader verklaard worden. Zo wordt er zonder enige toelichting gesproken over een coloratuursopraan en een tenore-buffo. Globaal gezien slaagt dit boek zeker in…Lire la suite

À propos de Koen Crucke

Koenraad Desiré Arthur Crucke, dit Koen Crucke (né à Gand le 11 février 1952) est un chanteur et acteur de théâtre belge néerlandophone.

Biographie

Lors de la fusion des opéras d'Anvers et de Gand, Koen Crucke perd son emploi à l'instar de nombreux autres chanteurs ou chanteuses. Il entre ensuite au service de la BRT (Belgische Radio- en Televisieomroep, l'actuelle VRT) en tant que personnalité de la télévision. Les enfants flamands le connaissent pour son interprétation du coiffeur Albert (Alberto) Vermeersch dans la série télévisée Samson en Gert. Crucke fait partie du conseil communal de Gand sous l'étiquette VLD.

Le 26 mars 2004, il s'est marié avec son compagnon et impresario Jan Gheysens ; ils étaient déjà en coupl…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions