Livre
Néerlandais

De vulkaan : roman onder emigranten

Klaus Mann (auteur), Ria Van Hengel (traducteur)

De vulkaan : roman onder emigranten

Genre:
Een groep intellectuelen en kunstenaars, die Hitler-Duitsland in 1933 is ontvlucht, probeert een nieuw bestaan op te bouwen.
Titre
De vulkaan : roman onder emigranten
Auteur
Klaus Mann
Traducteur
Ria Van Hengel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der Vulkan : Roman unter Emigranten
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
544 p.
ISBN
9789021408781 (paperback)

Commentaires

Als de gekte over is, keren we terug

ROMAN. Klaus Manns grootse emigrantenroman uit 1939 is eindelijk vertaald. In De vulkaan wordt Mann omringd door zijn van heimwee doortrokken personages. Hun angst en hoop zijn ook die van hem.

Iedereen heeft heimwee in de grote roman De vulkaan (1939) van Klaus Mann (1906-1949). Het is het 'emigrantenlot' van zijn ontheemde personages. Het verhaal begint in 1933 in een Parijs café. Een groepje vluchtelingen, zojuist vanuit Berlijn in de Franse hoofdstad aangekomen, probeert zich te verhouden tot hun ballingschap. 'Er ontstond een nieuwe hartelijkheid, ongeveer zoals na een natuurramp; de bewoners van een brandend huis die op straat bij de puinhopen van hun have en goed staan...'

Het zal tijdelijk zijn, dat weten ze zeker, en die overtuiging wordt gedeeld door bijna alle personages. Op een dag, als de gekte over is, zullen ze terugkeren. Ze wachten, maken plannen, dwalen door vreemde straten. Iemand raakt verslaafd aan heroïne, een ander wordt beroemd met een antifascistisch poëzieprogramma, iemand zet zich in voor lotgenoten, weer iemand anders wordt gek.

Zorgvuldig beschrijft Mann de spagaat waarin elke vluchteling terechtkomt. Het leven d…Lire la suite

Wachten tot de gekte over is ...

Klaus Manns grootse emigrantenroman is eindelijk vertaald. De vulkaan leest als het verslag van een ooggetuige, indringend, oprecht, dicht op de huid.

Iedereen heeft heimwee, in de grote roman De vulkaan (1939) van Klaus Mann (1906-1949), dat is het 'emigrantenlot' van zijn ontheemde personages. Het verhaal begint in 1933 in een Parijs café. Een groepje vluchtelingen, zojuist vanuit Berlijn in de Franse hoofdstad aangekomen, probeert zich te verhouden tot hun ballingschap. 'Er ontstond een nieuwe hartelijkheid, ongeveer zoals na een natuurramp; de bewoners van een brandend huis die op straat bij de puinhopen van hun have en goed staan...'

Het zal tijdelijk zijn, dat weten ze zeker en die overtuiging wordt gedeeld door bijna alle personages. Op een dag, als de gekte over is, zullen ze terugkeren.

Ze wachten, maken plannen, dwalen door vreemde straten. Iemand raakt verslaafd aan heroïne, een ander wordt beroemd met een antifascistisch poëzie-programma, iemand zet zich in voor lotgenoten, weer iemand anders wordt gek. Zorgvuldig beschrijft Mann de spagaat waarin elke vluchteling terechtkomt. Het leven …Lire la suite

Emigrantenroman uit 1939 (bij Querido) die bericht over de lotgevallen van een groep intellectuelen en kunstenaars die Hitler-Duitsland in 1933 zijn ontvlucht. Via een aantal individuele geschiedenissen – waarin de lezer onder anderen de auteur (1906-1949) zelf en zijn zus Erika herkent – ontstaat een indringend beeld van de psychische gesteldheid van de ballingen. Een eerlijke, anti-sentimentele roman die opvallend voor die tijd, naast theoretisch-politieke discussies op onverhulde wijze bericht over drugsgebruik en homoseksuele liefde. Omvangrijk, levensecht document over een groep antiburgerlijke antifascisten die proberen te overleven, zich verzetten of ten onder gaan.

À propos de Klaus Mann

Klaus Heinrich Thomas Mann, né le 18 novembre 1906 à Munich, mort le 21 mai 1949 à Cannes, est un écrivain allemand. Il est le fils de l'écrivain Thomas Mann, le neveu de Heinrich Mann et le frère, entre autres, d'Erika et Golo Mann.

Entré en littérature dans les premières années de la République de Weimar, il se montre d'abord sensible à un esthétisme inspiré par Stefan George et écrit La Danse pieuse, le premier roman allemand homosexuel. Il quitte l'Allemagne lors de l'arrivée au pouvoir des nazis en 1933 ; son œuvre prend une nouvelle orientation, résolument engagée. Déchu de la nationalité allemande en 1935, il devient peu après citoyen tchécoslovaque. Installé aux États-Unis en 1938, il prend la nationalité américaine en 1943 et s'engage dans l'armée américaine. Victime de la drog…En lire plus sur Wikipedia