Livre
Néerlandais

En?

Kitty Crowther (auteur)
Public cible:
0-2 ans et plus
Genre:
In een kinderkamer wordt gewacht op een bijzonder iemand. Elk knuffeldier dat binnenkomt vraagt hetzelfde: 'En?' Op wie wachten deze knuffeldieren? Prentenboek met paginagrote potloodtekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
En?
Auteur
Kitty Crowther
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Alors?
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010
[28] p. : ill.
ISBN
9789058386373 (hardback)

Commentaires

Met een slimme omdraaiing weet Kitty Crowther van een overbeoefend genre iets nieuws te maken. Het slaapboekje voor peuters is meestal een weinig originele opstapeling in herkenbaarheid: de gebruikelijke handelingen (tanden poetsen, boekje lezen, knuffels verzamelen) voor het slapengaan worden opgesomd, gemengd met een kleine complicatie (de knuffel is zoek, of er is een ander dringend verdrietje), en dan eindelijk in bed. Crowther draait alles om: wat het kind doet, vindt plaats buiten het boek. De lezer ziet het kind pas wanneer het klaar is voor de nacht. Wat we wel zien, zijn de knuffels die wachten op hun 'baasje'.
Dat wachten werkt Crowther traag, minimaal en mysterieus uit. In 46 woorden en, vanaf het voorplat gerekend, 11 prenten, komen elk om beurt de knuffels binnen in een speelkamer. Ze nemen plaats op een stoel of bij een stuk speelgoed en houden zich bezig. De lezer heeft geen idee op wat of wie ze wachten. De eerste die binnenkomt is een katje, meer een kind eigenlijk…Lire la suite
In een kinderkamer wordt gewacht op een bijzonder iemand. Iedere knuffel die binnenkomt, vraagt hetzelfde: 'En?' En het antwoord is dan 'Nee!' of 'Niks.', gedrukt in kleine of grote vette letters. Op wie wachten deze knuffeldieren? De verschuiving in het verhaal is subtiel: het ontwikkelt zich doordat na het omslaan van iedere bladzijde een figuur is toegevoegd in de tekening. De gezichtsuitdrukking en houding van de aanwezige figuren veranderen heel fijntjes. Door het raam is te zien dat de dag verandert in de nacht. De tekeningen in potlood, Oostindische inkt en kleurpotlood zijn ingetogen door hun zachte lijnvoering. De figuren met hun maskerachtige, maar vriendelijke gezichten, vormen als het ware eilandjes op de witte achtergrond van het papier. Het geheel ademt een bijzondere, enigszins surrealistische atmosfeer. Het verhaal wordt bijna helemaal verteld door de tekeningen. De minimale tekst is grappig door de herhaling en door de herkenning bij de (voor)lezer. De Belgische illus…Lire la suite

en?

De setting in dit kleine prentenboek is een speelkamer. Eén voor één komen vreemde figuren binnengesijpeld, die elk de simpele vraag “En?” stellen en vervolgens een plaatsje in de kamer innemen. Het antwoord is telkens nee. Tot een peuter de kamer binnen waggelt en alle poppen en knuffels die op hem gewacht hebben, mee in bed neemt.
Op zich een eenvoudig en herkenbaar gegeven, maar toch vraag ik me af of jonge kleuters dit standpunt kunnen begrijpen. De kracht van dit verhaaltje voor het slapengaan ligt in de zeer specifieke tekenstijl van Kitty Crowther.

À propos de Kitty Crowther

CC BY 3.0 - Image by Stefan Tell

Kitty Crowther (née le 4 avril 1970 à Bruxelles) est une illustratrice et auteure belge de littérature de jeunesse,.

Biographie

Kitty Crowther est la fille d'un père anglais et d'une mère suédoise. Elle est née le 4 avril 1970 à Uccle, Bruxelles trois ans après sa sœur.

Son enfance a eu une influence sur sa vision des choses et ses futurs livres. Elle est née malentendante et commence à parler seulement à 4 ans. À cause de ses problèmes auditifs elle rêve beaucoup et regarde le monde à travers les livres. « En tant que malentendante, je vois un peu à travers les gens et je suis toujours étonnée de la différence entre l'apparence et la réalité. C'est déstabilisant de ne pas pouvoir s'appuyer sur ce qu'on entend. Alors je lis la manière de se teni…En lire plus sur Wikipedia