Livre
Néerlandais

Wederzijds

Kees 't Hart (auteur)
Een echtpaar krijgt te maken met overlast in de buurt. Omdat ze het vandalisme en de herrie meer dan beu zijn, gaan ze in zee met een organisatie die zich profileert als de oplossing voor alle overlast. Of dat wel zo'n goede beslissing was, is nog maar de vraag.
Sujet
Buren
Titre
Wederzijds
Auteur
Kees 't Hart
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2017
222 p.
ISBN
9789021404042 (paperback)

Commentaires

Doe lekker zelf normaal!

Roman. Waar eindigt verdraagzaamheid en begint overlast? Op welk moment verander je van een klager in een wreker? 't Hart schreef een vlijmscherpe satire op onze tijd.

Vorige week werd Nederland opgeschrikt door een paginagrote advertentie van minister-president Mark Rutte, die in de aanloop naar de verkiezingen stemmen probeert af te snoepen van de PVV. Kernwoord van zijn verkiezingsbrief was 'normaal'. 'Laten we duidelijk blijven maken wat hier normaal is en wat niet', schreef Rutte. Hij refereert hiermee aan een twistgesprek in het parlement met Geert Wilders in 2011, waarin Wilders de premier toebijt: 'Doe eens normaal man' en Rutte reageert met: 'Doe lekker zelf normaal'. Er wordt weleens van de literatuur beweerd dat die op een eiland zit en dat schrijvers in een ivoren toren werken. Dat is nu wel het laatste wat je kunt zeggen van Kees 't Harts nieuwste roman Wederzijds, die het perfecte antwoord lijkt op vragen die in alle kranten van Nederland zijn gerezen na Ruttes brief: Wat is normaal? Wie bepaalt dat? Zijn er wel gemeenschappelijke normen?

Alles is rustig

Wederzijds is een w…Lire la suite

Wederzijds

Eerste zin. We wonen ruim twaalf jaar in Den Haag in een mooi huis in een niet al te goeie buurt.

Wanneer hij voor de derde keer in een paar maanden tijd het kastje van de kabelmaatschappij voor zijn deur aan het verven is omdat een onverlaat er nog maar eens zijn tag op heeft achtergelaten, stopt er een auto naast hem. Dat het ook allemaal anders kan, zegt de man achter het stuur. Dat hij lid kan worden van Wederzijds en dat zij dan wel zullen zorgen dat het taggen ophoudt. Even overleggen met mijn vrouw Wies, antwoordt de verver, en wanneer ze beslissen op het voorstel van Wederzijds in te gaan, blijft het kastje inderdaad proper.

Net als in zijn vorige roman Teatro Olimpico , goed voor de shortlist van de Libris, gaat Kees ’t Hart in Wederzijds op zoek naar het absurde in het alledaagse. Steeds meer mensen denken niet langer de overheid nodig te hebben en hun eigen boontjes wel te kunnen doppen. Zij richten buurtwachten of hulpgroepen op, maar van het een komt het ander. De organisatie Wederzijds in ’t Harts roman neemt n…Lire la suite

Na het succesvolle 'Teatro Olimpico' (2014)* is dit weer een humoristische roman van de Nederlandse schrijver (1944) waarbij je het lachen langzaam vergaat; dit keer over de dilemma’s van een deugdzaam burger in onze liberaal individualistische wereld. Het is gegoten in de vorm van een verslag dat de verteller, een 53-jarige conrector, met aanvullingen van zijn jongere geliefde Wies, maakt over zijn ervaringen met de nogal louche vereniging Wederzijds. Die neemt tegen betaling wraak op overlastplegers van bijvoorbeeld graffiti en geluidshinder, via ouders, partners of familie van de plegers. Soms moeten ze een tegenprestatie leveren (surveilleren), wat ze met tegenzin doen. Als door stromannen ongevraagd spullen bij hen gestald worden en ze eruit willen stappen, blijkt de organisatie zelf niet te traceren omdat ze steeds andere namen hanteren. Als er ook nog een soortgelijke organisatie opduikt (Vice Versa) die direct afrekent met de overlastplegers, wordt de paranoia van de conrector…Lire la suite