Livre
Néerlandais

Teatro Olimpico

Kees 't Hart (auteur)

Teatro Olimpico

Genre:
Een toneelstuk mogen spelen in het historische Teatro Olimpico maakt de ijdelheid van twee theatermakers los.
Titre
Teatro Olimpico
Auteur
Kees 't Hart
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2014
221 p.
ISBN
9789021455990 (paperback)

Commentaires

Libris

LITERATUURPRIJS. Wie wordt de opvolger van Ilja Leonard Pfeijffer als winnaar van de Libris Literatuurprijs op 11 mei? Als we het juryrapport mogen geloven, hebben vrouwelijke auteurs dit jaar een voetje voor.

Adriaan van Dis, Ik kom terug (Atlas/Contact)

Eerlijk moederboek

Het is vergeefs zoeken op de Libris-shortlist naar Jeroen Brouwers en Het hout, zowat het meest bejubelde boek van het voorbije jaar. Een pijnlijke en ongeloofwaardige omissie van de jury. Daarmee is Adriaan van Dis (68) de pater familias van deze shortlist met Ik kom terug. Zal hij zijn medegenomineerden allemaal in zijn immer gladgestreken zak steken?

Zijn roman over de geaccidenteerde relatie met zijn moeder werd uitbundig onthaald in de Nederlandse pers. De laatste vijftien jaar van haar leven kreeg Van Dis 'een geweldige hekel' aan zijn verwekster. Ook omdat ze zich verloor in esoterie en haar geheimen behendig op de knip hield. Toch pelde hij haar stugheid af. Pas wanneer ze over haar traumatiserende detentiejaren in een Jappenkamp praat, breekt de dijk.

Op basis van bijna journalistieke gesprekken maakt Van Dis een volwaardige roman van Ik kom terug. "Het is precies de precieuze beschr…Lire la suite

Doorbreek het GLAZEN PLAFOND!

Op 30 april wordt de Gouden Boekenuil toegekend, op 11 mei de Libris Literatuurprijs. Nog nooit ging de Gouden Boekenuil naar een vrouw; de Librisprijs slechts twee keer. Er is vandaag een Welle van jonge schrijfsters. Lukt het deze keer wel?

De jury van de Librisprijs 2015 heeft haar rapport aangegrepen om een State of the Union over het boekenvak te maken. De val van boekhandelketen Polare, de 'ontlezing' en de digitalisering worden aan de debetkant gezet; aan de creditkant zorgen meer mediabelangstelling, stabilisering van de boekhandel en een hernieuwde belangstelling voor het papieren boek voor het broodnodige evenwicht, aldus de jury. Misschien omdat een juryrapport toch eigenlijk over de stand van zaken in de literatuur moet gaan eindigt het met het inzicht dat de literaire oogst van 2014 wemelt van de 'jonge vrouwen die alle ramen en deuren opengooien en de wereld onverschrokken tegemoet treden'. De 'literaire toekomst van Nederland'(sic, hoewel ook Vlaamse auteurs naar de prijs meedingen, red.) zal 'vrouwelijk' zijn, meent de jury.

Een opmerkelijke conclusie die opzettelijk afstand neemt van de traditie van de Librisprijs. Want de prijs die dit jaar voor de 22ste keer wordt uitgereikt ging slechts twee ke…Lire la suite

Het Teatro Olimpico in Vicenza is het oudste nog bestaande overdekte Renaissance-theater. De coulissen van hout en stuc voor de openingsvoorstelling (1585, ‘Koning Oedipus’ van Sophocles) zijn nooit meer verwijderd. Het Teatro is daardoor al snel een heiligdom van theaterkunst geworden. Daar een stuk te mogen brengen is het hoogste dat een theatermaker kan bereiken. Zo voelen de hoofdpersonen van deze (al elfde) roman het in ieder geval, en verblind door eerzucht en ijdelheid komen zij terecht in een moeras van slechte organisatie en mistige personen en steken ze zich in grote schulden. De roman heeft de vorm van een rapport, gericht aan een instantie die hen wellicht uit de financiële brand kan redden. De stijl wordt daardoor een grappig mengsel van frustratie, wanhoop en nederigheid. Naast het historische, zijn nog veel ’t Hart-elementen herkenbaar: humor, seks (de gedupeerden proberen een centje terug te verdienen met een porno-opname), figureren van grote historische personen (hie…Lire la suite