Livre
Néerlandais

Inkt

Katrien Vervaele (auteur)
Public cible:
12-14 ans et plus
Wanneer de 14-jarige Peter in 1444 in Mainz aankomt, voorspelt een waarzegster hem dat hij een belangrijk man zal ontmoeten wiens naam begint met een G: de G van Gutenberg, de grondlegger van de boekdrukkunst.
Titre
Inkt
Auteur
Katrien Vervaele
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2000
254 p.
ISBN
90-209-4090-2

Commentaires

Het verhaal speelt zich af in de periode 1444-1454, een tijdperk waarin zich de onrust manifesteert die voorafgaat aan grote veranderingen: het handjeklap tussen pausen en keizer, het mondig worden van de burgerij, de maatregelen tegen de joden, de groeiende aversie tegen kerkelijke praktijken, het dreigende gevaar van de Turken, de wetenschap die het moet opnemen tegen bijgeloof en kwakzalverij en de revolutionaire uitvinding van de boekdrukkunst die verspreiding van geschriften op grote schaal mogelijk maakte. We beleven deze ontwikkelingen, sommige van dichtbij, andere op afstand, via Peter Schöffer, 14 jaar oud als het verhaal begint. Hij woont in een dorpje zo'n 30 kilometer van Mainz en op een dag neemt een langsreizende edelsmid hem als aangenomen zoon mee naar die stad. Peter leert het vak van edelsmid maar zijn belangstelling gaat vooral uit naar het schrijfwerk, het kopiëren van boeken en een tijdje werkt hij in een schrijfatelier. Een boodschap voor zijn pleegmoeder breng…Lire la suite
Peter Schöffer wordt geadopteerd door Johann Fust en z'n vrouw Lisa. Bij aankomst doet een zigeunerin een toekomstvoorspelling die blijkt uit te komen. Peter ontmoet de eerste boekdrukker Gutenberg en werkt met hem en Fust samen aan de eerste gedrukte boeken. Deze historische roman vertelt aan de hand van feiten die ook achterin vermeld staan, het verhaal van het ontstaan van de boekdrukkunst. Middels de toegevoegde fictie is het een zeer boeiend, vlot leesbaar verhaal geworden. Achterin eveneens een opsomming van de personages waarbij fictie en werkelijke feiten worden vermeld. Het boek bevat veel interessante informatie en is door z'n opzet met een overzichtelijke tekst, onderverdeeld in jaren en subtitels met delen van jaren goed chronologisch te volgen. De illustratie op de omslag prikkelt de nieuwsgierigheid; kleine druk. Vanaf ca. 13 jaar.